Du kan, som bekendt, ikke planlægge fremtiden. Men du kan gardere dig mod eventuelle ulykker og uforudsete hændelser. Det kan du gøre ved at forsikre dig. Der findes nemlig et hav af forskellige forsikringer. Blandt andet kan du forsikre dig mod arbejdsløshed. Det bliver du, når du melder dig i en a-kasse.
Med et medlemskab i en a-kasse, er du berettiget til at få udbetalt ydelser, hvis du bliver ledig. Såkaldte dagpenge. Det er også a-kassen, der kan udbetale dine sygedagpenge, feriedagpenge og så videre. Derfor er det altid en god idé at være medlem af en a-kasse. Det kræver blot, at du finder den rette. Det kan du læse meget mere om i det følgende, hvor du finder 4 tips til at vælge den rette a-kasse.
1: Find en a-kasse der passer til din faggruppe
Hvis du kaster et hurtigt blik oversigten over a-kasser i Danmark, vil du hurtigt se, at der findes en del. Det skyldes blandt andet, at de forskellige a-kasser har forskellige faglige fokus. Når du derfor gerne vil tilmeldes en a-kasse, bør du finde en, der er inden for din faggruppe.
En a-kasse kan nemlig mere end blot udbetale ydelser. Hvis du skulle blive ledig, skal sagsbehandlerne hos a-kassen hjælpe dig tilbage i job igen. Derfor er det en god idé med en a-kasse, der rent faktisk kender noget til den faggruppe, som du tilhører. På den måde kan sagsbehandlerne bedre rådgive dig om jobtilbud, eventuel opkvalificering og meget mere.
Det er mange a-kasser også godt selv klare over. Derfor er der også flere af dem, der begrænser sig selv, så at sige. Det kan være, at de kun optager akademikere, elektrikere eller en helt tredje faggruppe. Det er bestemt ikke fordi at a-kassen er snobbet. Det er blot en begrænsning, der tillader dem at opretholde et vis fokus, så de bedre kan vejlede deres medlemmer.
En anden god grund til at vælge en a-kasse, der er inden for din faggruppe, er, at a-kasser ofte holder arrangementer. Arrangementerne er oftest af faglig karakter, og her er det en fordel, hvis arrangementerne er relevante for dit faglige område. Derfor er der altså god grund til at vælge en a-kasse inden for din faggruppe.
2: Overvej hvor meget du kommer til at bruge a-kassen
Når du skal udvælge en a-kasse, bør du også overveje, hvor meget du kommer til at bruge den. Det er nemlig vidt forskelligt, hvor mange tilbud de respektive a-kasser udbyder. Naturligvis kan de alle sammen det mest basale; de kan udbetale ydelser og rådgive ved ledighed. Men derudover er der stor forskel på, hvad der er inkluderet i et medlemskab.
Nogle a-kasser er gode til at holde flere arrangementer. Her har du enten mulighed for at netværke eller udvikle dig. Det er en stor fordel for nogle medlemmer, hvorimod andre ved, at de ikke vil benytte sig af muligheden.
Når du derfor skal vælge en a-kasse, er det en god idé at spørge dig selv om, hvor meget du egentlig regner med at bruge a-kassen. Det kan gøre det nemmere for dig at sortere i de mange tilbud.
Ofte hænger de mange tilbud også sammen med en lidt højere pris. Det er selvfølgelig det hele værd, hvis du er flittig besøgende ved alle arrangementer. Hvis du derimod aldrig dukker op, kan det i stedet være at du bør spare pengene og vælge en anden a-kasse.
3: Eventuelt fagforeningsmedlemskab
En fagforening og en a-kasse er ikke det samme. A-kasse står for arbejdsløshedskasse, og det er faktisk også det, som en a-kasse primært centrerer sig omkring. Nemlig at udbetale ydelser og rådgive ved ledighed.
Hvis du derimod oplever problemer, når du er i arbejde. Det kan være uoverensstemmelser om arbejdstiderne, chikane eller noget helt tredje, er det fagforeningen, der kan hjælpe dig. I værste fald kan din fagforening starte en retssag mod din arbejdsgiver, hvis du oplever dårlige arbejdsvilkår. Det er naturligvis også en mulighed, som du selv har. Men i så fald skal du selv betale for omkostningerne i første omgang.
Derfor er der god grund til at være medlem af både en fagforening og en a-kasse. Det er ganske enkelt forskellige problemstillinger, som de hver især kan hjælpe dig med. Når du er medlem af begge dele, er du bedre sikret mod hvad end fremtiden måtte kaste efter.
Heldigvis er a-kasserne og fagforeningerne også bevidste om, at deres medlemmer ofte har brug for begge dele. Derfor er der også flere a-kasser, der også tilbyder dig et medlemskab af en fagforening, når du melder dig ind.
Først og fremmest er det den nemmeste løsning for mange mennesker. På den måde har du kun én organisation, som du skal kontakte med dine arbejdsrelaterede spørgsmål. Du skal altså ikke gå og huske på, at din a-kasse er A og din fagforening er B. I stedet skal du kun huske på en organisation.
Dernæst kan du ofte også få en bedre pris, når du samler din a-kasse og fagforening under et tag. Flere af a-kasserne giver nemlig en mængderabat, hvis du melder dig ind i deres fagforening samtidig. På den måde kan du få en superskarp pris på både din a-kasse og fagforening.
4: Prisniveauet
Den sidste ting du bør overveje, når du gerne vil melde dig ind i en a-kasse, er prisniveauet. Det er nemlig forskelligt fra a-kasse til a-kasse, hvad de opkræver i kontingent. Det skyldes blandt andet, at der er vidt forskelligt, hvad de forskellige a-kasser kan tilbyde dig.
Der er dog ikke det helt store udsving i prisniveauet hos a-kasserne. Derfor bør du ikke lade prisen være den afgørende faktor. I stedet bør du blive afklaret med, hvad du har brug for hos en a-kasse. Derefter kan du nemmere vælge den rette a-kasse til dig selv. Det er nemlig vigtigt, at a-kassen kan tilbyde dig den rette hjælp.
Hvis du så ender med at stå med to eller flere a-kasser, der kan det samme, kan du kigge på prisen. Hvis alle andre kriterier er indfriet, kan du godt tillade dig at tage den billigste løsning.