De fleste, der har prøvet at flyve på tværs at flere forskellige tidszoner, ved også, hvor svært det kan være at komme sig over. Hele ens livscyklus bliver vendt på hovedet.
Du kan for eksempel opleve bivirkninger såsom søvnunderskud og dehydrering.
Sult kan også opstå på tidspunkter, hvor du egentlig burde sove.
Jetlag er en af de mest irriterende bivirkninger ved at komme ud og se den anden side af jorden. Men nu tyder et nyere, stort studie på, at det faktisk er værre at flyve østpå end vestpå. Det er en skævhed i vores døgnrytme, der er skyld i, at vi kan opleve søvnbesvær, træthed, mavepine og hovedpine.
Døgnrytme vil hos det gennemsnitlige menneske vare i omkring 24 timer. Døgnrytmen styres af nerveceller i vores hjerne, som også kaldes nucleus suprachiasmaticus.
Nervesystemet skaber altså vores fornemmelse af tid og indstiller vores indre ur. Vores døgnrytme er vigtig for vores generelle trivsel. Den er blandt andet med til at styre, hvornår vi bør sove, og hvornår vi bør stå op. Grunden til at vi bliver så forstyrret af at flyve østpå er simpelthen, fordi døgnet bliver kortere. Vi kan meget lettere navigere, når det omvendte sker for os og døgnet bliver længere. Forskere er slet ikke i tvivl, om at jetlag påvirker vores evne til at præstere, så hvad end du er atlet, forretningsmand eller kunstner, så bør du overveje at planlægge dig ud af den værste jetlag.
Der er nemlig råd for at mindske din jetlag. Det kan give rigtig god mening at starte med at ændre døgnrytmen gradvist på forhånd. Du kan skubbe lidt til dit indre ur før rejsen østpå ved at rykke dine måltider og søvn i vesten lidt tættere på den destination, du skal besøge.
Forskere har også fundet ud af, at det kan betale sig at spise sundt. Du bør også forsøge at sove, mens du flyver.
Dette gælder dog kun, hvis du flyver om natten, og den destination du skal til, er i dagstimerne.
Hvis dette ikke er tilfældet, så er det forsøget værd at holde sig vågen. På den måde kommer du lettere ind i den nye rytme. En andet godt råd er at forsøge at holde sig fra koffein og alkohol.
Drik hellere masser af vand, så hverken alkohol eller koffein ender med at være årsagen til, at du får søvnproblemer efterfølgende. Er du meget træt, når du lander, så tag kun en powernap på 20 minutter.
Prøv at undgå at sove igennem også selvom du er smaddertræt – det vil nemlig gøre det endnu sværere for dig at tilpasse dig den nye tidszone. En helt anden mulighed er at købe noget melantonin på apoteket, der er det stof, der kan påvirke din døgnrytme. Det er måske meget godt at have i baghånden, hvis alle andre strategier fejler.
Rigtig mange turister rejser flere tusinde kilometer bare for at se det antikke Rom og se de historiske steder, hvor de gamle romere nød at lade sig underholde af både strategiskt spil og teater.. Vi farer ligeledes til Asien for at se diverse templer, rismarker og helt anderledes naturfænomener.
Det er blevet mere normalt at rejse langt væk, men der er altså noget, du aktivt kan gøre for at klare turen på den anden side af kloden uden at opleve så ekstrem jetlag