Uanset om vi er til at stå bag gryderne og udrette underværker til os selv, vores venner og familie eller om vi i højere grad køber take away eller tager en skive rugbrød med ost til aftensmad, så har alle mennesker det til fælles, at mad og drikke er en essentiel del af vores liv. Vi kan faktisk ikke overleve uden mad. Mad er et grundlæggende element i vores hverdag og for mange mennesker en vigtig del af vores kultur.
Om det er wienerbrødet, paellaen eller baguetten, så tænker vi næsten allesammen på de samme lande i forbindelse med de forskellige spiser. Nu hvor maden ikke er noget vi kan komme udenom, kan det være rart at finde ud af, hvordan vi kan spare penge på den mad vi spiser.
Ved hjælp af nogle enkle ændringer i dine vaner, kan du spare mange penge på dine indkøb og få luft i budgettet til andre ting
Supermarkedets forbrugerfælder
Supermarkeder er butikker og butikkers formål er at tjene penge ved at sælge så mange varer som muligt. Derfor er alle supermarkeder opbygget på måder der gør, at forbrugerne bruger flere penge end de havde tænkt sig og i forhold hvad der er nødvendigt. Et eksempel er, at de billigste varer ofte er helt nede i bunden af hylderne, hvor de dyreste er i øjenhøjde, så vi som forbrugere automatisk vælger den dyreste vare, selvom det er en vare, hvor der grundlæggende set ikke er forskel på den dyre og den billige. Du kan selv prøve at kigge efter næste gang du er ude at købe ind og måske forsøge den billigere version af den samme vare og se, om du kan smage forskel
Impulskøb er dyre
Vi køber ind med øjne, mave og mund i højere grad end logik og pengepung. En sikker vej til at bruge mange flere penge end vi havde planlagt er, at købe ind på tom mave uden indkøbsseddel. Når du ikke har en indkøbsseddel med, falder du for alle de dejlige varer, der er strategisk placeret i butikken alt efter hvilket sted på ruten igennem butikken en gennemsnitlig forbruger foretager flest impulskøb. Du kommer hurtigt til at bruge mange flere penge end du havde planlagt - også selvom dine impulskøb består af gode tilbud og store rabatter.
Årsagen er, at du ender med at købe noget du ellers ikke havde købt, og hvis du køber noget til 30 kr. som tidligere kostede 40, så har du rigtignok sparet 10 kr, men du har også brugt 30 kr som du ellers ikke ville have brugt. Udover at skrive en indkøbsseddel før du køber ind, så sørg for at være mæt. Det er sikkert som amen i kirken, at du lægger flere varer i indkøbskurven, hvis du er sulten når du er ude at handle. Det er særligt snacks du vil falde for, men andre madvarer ryger også lidt lettere ned i kurven, når du er sulten.
En kombination af supermarkedernes snu opbygning, mangel på indkøbsseddel og tom mave resulterer i, at mange mennesker køber noget af det slik, der er butikkens stop inden kassen, ja faktisk ved kassen, så du kan nå at lægge en chokoladebar på båndet allerede imens dine varer ruller hen langs båndet
Penge i skraldespanden
Det giver næsten sig selv, at jo mere mad vi køber uden at spise det, jo flere penge smider vi direkte i skraldespaden.
Det er spild af penge, det er irriterende at slæbe varer hjem, som man ikke får brugt og så er det et unødigt ressourcespild. 11,6 milliarder kroner er det samlede beløb, danskerne hvert år bruger på at smide mad ud - det svarer til 20% af vores samlede madbudget.
Dette tal dækker udelukkende for de private husstande og svarer til et gennemsnit på 7.200 kr pr for en familie med 2 voksne og 2 børn. Dem som bruger flest penge på at smide mad ud er singlerne og jo større en familie er, jo mindre er madspildet.
Metoderne til at reducere dit madspild er delvist ikke at falde for at købe mere, end du ved, du får brugt og at tænke dig om, inden du laver din indkøbsseddel.
Køber du fødevarer, du ved, du kommer til at tilberede og spise, eller skriver du noget på din seddel, som du har lyst til nu og her, men egentligt aldrig spiser? Det er en klassiker at købe ind og glemme, at man ikke er hjemme de næste par dage, eller at planlægge så kedelig en frokost, at man alligevel ender med en omgang take away i frokostpausen. I den anden ende af skalen er det også en klassiker at købe ind til den store gourmetuge og så komme træt hjem efter en lang dag og holde sig til hverdagens hurtigretter.
Uanset hvad livsstilsmagasiner og TV kokke påstår, så har hurtigretter og rutiner en eksistensberretigelse - og de er ofte opstået, fordi det er noget mad vi kan lide og som fungerer i vores hverdag. Helt grundlæggende er vejen til at spare penge på mad, at tænke over hvad du skriver på din indkøbsseddel og holde dig til den. Derudover skal du aldrig købe ind på tom mave og huske at holde øje med billigere tilsvarende produkter som dem du søger - dem som ikke er i øjenhøjde