Udgivet i Fritid

Basuner - Hvad er forskellen?

Af Kulturnet.dk

Basunen

Basunen, også kaldet Trombonen, er med sin dramatiske klang og store spændvidde et populært instrument, og har især været brugt som basstemmer i orkestermusik, samt i jazzmusik, hvor den bliver spillet meget mere let og flydende. Det er et godt valg af instrument for en der gerne vil spille bas, men stadig håber på at komme til at spille meget solo. Basunen er essentielt et S-formet rør med mundstykke for én ende, og klangstykke for den anden, samt eventuelle ekstra rør der kan tages i brug ved hjælp af en trigger. Idet den ikke (med undtagelse af ventilbasuner) bruger ventiler, og i stedet for skifter toner ved at flytte på trækket, er den som sådan unik blandt messingblæsere, og kan skifte mellem alle tonerne uden at lukke af for luften.

Tenorbasuner og basbasuner - de to basuntyper

Der er hovedsageligt 2 typer af basuner: tenorbasunen, der også kan fås med en F-rotor, og basbasunen.

Som navnene antyder kan tenorbasunen spille højere toner, og basbasunen de lavere. Tenorbasunen er, uden rotoren, den simplest udseende type, og ligner bare et udstrakt S; den har ingen ekstra rørsystemer, og den er stemt i Bb.

De fleste tenorbasunister bruger dog en model med en F-rotor, altså et yderligere længde rør, som luften bliver blæst igennem hvis man aktiverer en trigger, og som sænker instrumentet til et F, og dermed gør musikeren i stand til at spille flere og dybere toner. Men hvis rotoren ikke bliver aktiveret, lyder basunen akkurat som en almindelig tenorbasun. Basbasunen er også stemt i Bb, og har samme længde som tenorbasunen, men forskellene er at klangstykket og boringen er større (se nedenfor), og de har ikke mindre end to yderligere rørsystemer, som tillader basunisten at spille dybere end med en tenorbasun. Basbasunens dybe toner er meget tungere og fyldigere end tenoren, og den vil oftest blive brugt til understemmer i musikalske numre, og overlade soloerne til tenoren.

Der er selvfølgelig andre typer basuner foruden de mest udbredte: ventilbasunen, som blev nævnt tidligere, bruger ventiler, men den er sjælden, og kan ikke konkurrere med de andre typer i forhold til klang; kontrabasbasunen, som er den største og dybeste af basunerne, og som er ca. 5,5 meter lang; altbasunen, som især bliver brugt til at spille klassisk musik og ligger et stykke over tenoren; sopranbasunen, som ligger endnu længere oppe, men ligesom ventilbasunen ikke er udbredt, da mange af dets stykker er mere velegnede til trompeter eller træblæsere; og marchbasunen, som er blevet trykt sammen så den er nemmere at marchere med, og som mest af alt ligner en stor trompet. Disse typer er alle højt specialiserede, og ikke noget man bør gå efter som begynderinstrument

Hvilken basun passer bedst til dig?

Hvilken type basun der er bedst for dig kommer an på dit budget, dit niveau, hvad du vil bruge det til, og hvorvidt du har planlagt at skifte det ud senere hen.

Hvis du er begynder, vil det bedste være at starte med en tenorbasun, da det er lettere at spille på.

Du kan vælge at begynde på en uden F-rotor og så senere bytte den til en med, eller have en med F-rotor fra start, og så bare undgå at bruge den indtil du føler dig god nok - der er som sagt ingen lydmæssig forskel så længe man ikke aktiverer den, den er bare lidt tungere.

Med hensyn til boring - dvs. diameteren af indersiden af røret, målt i tusindedele af en tomme - skal begyndere nok vælge et mindre instrument, med en boring mellem .500 og .525, da der ikke behøves så meget luft til at spille en producere en ren tone. Mere øvede spillere kan så vælge et instrument med større boring, idet det giver en fuldere klang og er kraftigere, men de kan også vælge at holde sig til en mindre model, især hvis de gerne vil spille jazz-musik, da en mindre boring er velegnet til dette. Disse jazzbasuner har tit en boring på mellem .480 og .510, hvilket dog ikke er så lavt som alt- og sopranbasuner, der oftest ligger omkring de .470. Basuner med større boring er særligt velegnede til symfonier og orkestre, og deres boring er typisk omkring de .547.

Dette gør lyden fuldere og mørkere, og giver bedre kontrol på de dybere toner. Hvis du leder efter en basbasun , skal nok finde en basun med en boring på omkring .562, og en kontrabasbasun kan godt komme op på .635

Valg af mundstykke

Valg af mundstykke er også vigtigt, og kommer også an på hvilken type basun du vælger, og hvilken slags musik du vil spille.

I orkestermusik vil det bedste være et dybere og mere rundet mundstykke, mens jazzmusik kræver at den er mere spids og mindre dyb, da det gør lyden lysere. Prøv dig frem - ingen musikers mund og spilleteknik er ens, og heldigvis er der utrolig mange variationer på mundstykker, så der skal nok være en der passer til dig

Det gode råd

Til sidst vil jeg råde til ikke er købe eller leje et instrument for forhastet. Hvis der er en ordning hvor du kan få den hjem på låns, eller bare møde op og prøve den først, så benyt dig af den. Det er vigtigt at du får et instrument som passer på dine egne interesser og spilleteknik. God spillelyst

Find det du mangler på kulturnet.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 1.031.955 produkter fra mere end 638 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 1.732.180 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-11-21 09:22:41.

97
Kategorier
3.958
Produkttyper
1.031.955
Produkter
638
Forhandlere
1.732.180
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.