At skifte farve i strikketøj kan give dig mange flere muligheder for at sætte præg på dit produkt. Det kan gøres på forskellige måder, nogle er ganske lette, andre noget mere komplicerede.
Under alle omstændigheder så kræver det noget øvelse at få gjort det jævnt og glat, men så bliver dit arbejde også så meget desto flottere.
Striber
Den nemmeste måde at lave et farveskift i dit strikketøj på gøres ved at klippe det garn, du først strikker med, over (lad det være omkring 15 cm langt, så du har noget at hæfte ende med), lad garn-enden hænge på bagsiden af arbejdet. Så tager du den nye farve garn og strikker videre med det. Det er bedst at gøre det ude i kanten af arbejdet. Så kommer du til at hæfte ende ude i siden, og overgangen mellem farverne bliver så godt som usynlig.Vær opmærksom på, at hvis du skifter farve på en glatstrikning, bliver overgangen jævn, er det i retstrikning, vil man kunne se de to farver på hver sin side af ”bølgen”. Her må du vurdere, hvilken effekt, du ønsker.Ved denne type farveskift, kan du lave striber. Laver du smalle striber, er det ikke nødvendigt at klippe garnet over, så kan du bare trække garnet op til den næste stribe. Pas bare på ikke at få strammet garnet, så det trækker arbejdet sammen.
Farveskift ved mønsterstrik
Skal
du lave et mønster, der indebærer nogle farveskift, skal du være forberedt på, at det kræver noget mere fingerfærdighed og øvelse. Her handler det i højeste grad om at have tungen lige i munden og en god fornemmelse for, hvor stramt eller løst garnet skal være. Strammer du garnet for meget, vil dit arbejde trække sig sammen der, hvor dine farveskift er. Bliver det for løst, vil dine farveskift ikke stå skarpt nok, og der vil opstå huller i arbejdet.
Desuden vil der være løse løkker på bagsiden af arbejdet, der vil være til gene, når det færdige produkt skal bruges. Hvis der for eksempel er tale om et ærme i en trøje, så vil man kunne komme til at få fingrene ind i de løse løkker, når man tager trøjen på. Derfor er det yderst vigtigt at finde den rette strikkefasthed, når du strikker med flere farver.Se også: Lær at strikke
tæppeFlerfarvestrik med eller uden mønster
Når
du strikker med flere farver, kan du bruge et mønster eller selv komponere et.
Bruger du et mønster, skal du være opmærksom på, om mønsteret er lavet til en opskrift, hvor der bliver strikket på rundpind, strømpepinde eller almindelige strikkepinde. Strikker du rundt, er du hele tiden på retsiden, og det skal du tænke på, når du skal forstå mønsteret. Omvendt strikker du så skiftevis på forsiden og på bagsiden, hvis du bruger almindelige
strikkepinde.Selve mønsterstrikningen
Farveskiftene
kan være få og små, de kan også forekomme næsten på hver pind og hele tiden. Er du ny inden for kunsten at strikke med flere farver, anbefales du at starte i det små, så du ikke får slået et for stort brød op.Se også: Lær at strikke
vrangFlerfarveskift
Når du bruger flere farver garn i dit strikketøj, og du skal skifte garn hyppigt, så er det en god teknik at have alle de farver, du bruger på rækken siddende over din venstre pegefinger under strikningen. Så vil du lettere kunne holde den jævne stramhed og undgå, at det bliver for løst eller for stramt strikket. På den måde sidder de farver, du har brug for lige klar til at strikke med. Pas her på, at garnet ikke får viklet sig alt for grundigt ind i hinanden. Så bliver det kludret på bagsiden, og du kan have et mas med at få dem viklet ud af hinanden igen, så du kan strikke jævnt videre. Inden du kaster dig ud i flerfarveskift, er det en god idé at prøve teknikken af på et mindre stykke prøvestrikketøj, indtil du synes, at det kører.
Hønsestrik
Det ultimative mønsterstrik er nok hønsestrik. Det består af stribevis af mønsterborter med et hav af farveskift. På alle disse borter, som er 5 - 10 centimeter brede, vil du se et lille mønster, som går igen på hele borten. Det kan være små mænd, dyr, hjerter, eller hvad som helst. Det er meget effektfuldt, farverigt og krævende at lave. Hønsestrik havde sin storhedstid i 70’erne, men er ved at vende tilbage nu, hvor det er blevet ret populært. Det er flot og festligt håndværk. Du kan følge et mønster eller selv skabe dem. Igen kræver det en del øvelse, for disse borter skal helst stå knivskarpe for at få den bedste effekt.
Nordisk mønsterstrik
Gammelt
nordisk strik er fuld af traditioner for mønsterstrik. Især norsk og islandsk uldstrik indeholder mange traditionelle figurer, som stjerner, rådyr, elge, heste og så videre.Kast dig ud i farveskift, det er krævende, men virkelig flot.