Udgivet i Kulturnyt

Star Wars - Science Fiction eller Science Fantasy?

Af Kulturnet.dk

Forfatter: Nicolai Just

Husker du Star Wars?

I kan vel alle sammen huske Star Wars. En filmserie af Lucasfilm så populær at man har forsøgt at genskabe dens succes adskillige gange med det samme koncept. I første omgang var det historien før de oprindelige film man fulgte, og det gik knap så godt. Efterfølgende blev rettighederne købt af Disney, og vi skal nu til at se hvordan det kommer til at gå med opfølgningen på den originale trilogi. I første omgang vil jeg kun tale om de tre første film.

Dem som nu er kendt som episode IV, V og VI. Det jeg helt specifikt vil diskutere er hvilken genre Star Wars egentlig er. Her er der nok allerede nogle der tænker; stop, stop – der er rumskibe, så det er science fiction. Dette er ikke helt nok for mig, og derfor går vi i detaljerne. Science fiction er en enormt spændende genre.

I historierne går man ind og ser på en ekstrem udvikling af en teknologi som allerede eksisterer, og leger med hvad-nu-hvis scenariet af hvad der ville ske hvis dette kom til at dominere vores verden. Dette er den første pointe: Science fiction handler om vores egen verdens fremtid. I starten af en Star Wars-film så ser man et kort stykke tekst på en mørk baggrund som siger: ”For lang tid siden i en fjern, fjern galakse...” Og herefter begynder den geniale intromusik. Når man ser Star Wars første gang forestiller man sig nok at historien foregår langt ude i menneskehedens fremtid, siden teknologien er mere avanceret end den vi har nu.

Det lille tekststykke i starten af filmene fortæller os i stedet at historien foregår ”for lang tid siden...”, og dette står i modstrid til den umiddelbare opfattelse man får når man ser filmene.

Det lille tekststykke i starten af filmene er tættere på at sige ”der var engang,” end på at sige ”langt ude i fremtiden.” Star Wars-filmene handler heller ikke om den teknologiske udviklings konsekvenser. Hvis man kigger på nogle science fiction-klassiskere, så handler Brave New World om gensplejsning. 1984 handler om overvågning, og Fahrenheit 451 om censur. Det er teknologiens udvikling, og hvordan dette påvirker menneskeheden der er fokus for handlingen i disse bøger.

Star Wars-filmene har ikke til formål at fortælle en historie der handler om lyssværd eller rumskibe. Disse er blot elementer i plottet som handler om hvordan det gode overvinder det onde. Et plot som er mest kendt fra eventyr eller fantasyhistorier

Star Wars som fantasy

Der er en plotstruktur som tilfalder fantasyhistorier. Det er bestemt ikke alt fantasy der falder ind under denne struktur, men hvis man har læst en fantasy-bestseller eller to kan man nok nikke genkendende til opbygningen. Det starter med at hovedpersonen lever et normalt og kedeligt liv.

Der sker så en omvæltning da kræfter uden for hovedpersonens kontrol tager ham eller hende (ofte ham) ud på et storslået eventyr. Her møder hovedpersonen en vis mand der fortæller at det er hovedpersonens skæbne at besejre det onde, og at hovedpersonen er den eneste der kan gøre dette.

Den udvalgte hovedperson kan hedde Frodo Sækker eller Harry Potter såvel som Luke Skywalker. Vismanden kan selvfølgelig være Gandalf eller Dumbledore, men det kunne lige så godt være Obi-Wan Kenobi. Det onde er næsten altid personificeret, og om det er Sauron, Voldemort eller Darth Vader kan komme ud på et.

Oven i dette så ligner Kraften (The Force) i Star Wars mere magi end nogen form for teknologi. Den måde Kraften er beskrevet på lyder på at det er en energi der bliver skabt af, og omgiver alle levende væsner, og som binder alle galakserne sammen.

Det er ikke noget der er opfundet af mennesker, men derimod en form for naturlov.

Dog er det en naturlov som kan kontrolleres af nogle få udvalgte mennesker. Når naturen kontrolleres af mennesket på denne uspecifikke måde kaldes det normalt magi.

Det svarer til ildkugler og hvirvelvinde skabt af troldmænd i Dungeons & Dragons eller andre fantasyuniverser. Kraften har heller ingen fast forankring i hvad den kan og ikke kan. I filmene får vi at vide at Kraften kan løfte ting, lave lyn og se ud i fremtiden. Det er ikke ting der hænger sammen.

Det kræver at man må acceptere at Kraften virker sådan fordi den virker sådan. Præcis som med magi. Star Wars ligner altså mere en fantasyhistorie end en science fiction-historie.

I stedet for at plottet udspiller sig i noget der ligner den mørke middelalder eller 90’ernes England, så foregår den bare i en fjern galakse ude i rummet.

Alligevel kan man ikke se bort fra de fremtidslignende elementer som er med i historien. Rumrejser, lyssværd, lasere og fremmede planeter er noget der normalt hører til science fiction. Derfor havner Star Wars midt imellem genrene. Plottet er fra fantasy, men miljøet er fra science fiction.

Denne blandingskategori ville man kalde science fantasy

Find det du mangler på kulturnet.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 1.088.823 produkter fra mere end 626 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 1.826.528 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-07-26 09:23:29.

97
Kategorier
4.441
Produkttyper
1.088.823
Produkter
626
Forhandlere
1.826.528
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.