Sådan skaber du den perfekte middagsoplevelse hvor vin og mad går op i en højere enhed

Vil du gerne skabe en mindeværdig middag, som dine gæster sent kommer til at glemme? Den perfekte middagsoplevelse skal gerne få smagsløgene helt op og synge, og du kan du gøre en uovertruffen middag endnu bedre ved at parre den lækre mad med udsøgte vine.

Hvis du er nybegynder på vinmarkedet, så tag den helt med ro – du behøver ikke være sommelier for at blive klog på god vin! I denne artikel har vi samlet 4 gode tips til, hvordan du kan skabe den perfekte middagsoplevelse for dine gæster, hvor du har styr på både maden og vinen.

1. En amouse bouche med hvidvin

Hvis du gerne vil gøre din middagsoplevelse til noget helt særligt, så kan du overraske dine gæster med en lille amouse bouche, før I sætter jer til bordet. En amouse bouche er ordet, man bruger om en bid-størrelse appetitvækker, som gæsterne kan smage på, når de møder op til middagen.

For det meste er denne lille appetitvækker baseret på fisk- eller skaldyr. Det kan for eksempel være en tuntatar, hummersuppe, blinis med fiskeæg eller røget laks med rygeost. En amouse bouche serveres ofte også med små friske grøntsager og/eller urter på toppen.

Vinen, som du serverer sammen med den lille appetitvækker, bør være let, hvid og eventuelt sprudlende. Den hvide lette vin går godt sammen med fisk og grøntsager. Det er vigtigt, at vinen ikke er for kraftig i smagen, da det kan ødelægge den lille og lette amouse bouche. Du kan med fordel vælge en halvsød Riesling eller måske endda en frisk og sprudlende champagne.

2. Vin til den lette forret

Hvis du serverer forret til dit middagsselskab, så skal den naturligvis også akkompagneres med en lækker vin. Sædvanligvis er forretter lette og små, men fylder mere på tallerknen end appetitvækkeren. Forretten er til for at vække appetitten lidt mere, så man bliver klar til hovedretten.

Så hvad skal man servere til sin forret? Det er naturligvis en smagssag. Hovedreglen er, at forretten skal være let og ikke mætte alt for meget, så man har appetit til senere. Det er populært at spise både fisk, skaldyr, salater og af og til kylling til forret. Det kunne for eksempel være laks i filodej, grillet jomfruhummer, tapas med salat eller en form for suppe. Vegetariske og veganske retter fungerer også godt som en forret. Hvis du mangler mere inspiration så kan du finde lækre madopskrifter og få gode fifs til den rigtige vin hos Il Senso.

Hvis du serverer lyst kød eller grønt, så er det bedst at parre forretten med en hvidvin. De lyse vine komplimentere smagen af det lyse kød, uden at tage overhånd. Vinen til forretten bør være forfriskende og let og helst ikke for sød i smagen. En tør Chardonnay kunne for eksempel være et godt valg.

3. Hovedretten med fyldig rødvin

Nu er vi kommet til aftenens største måltid – nemlig hovedretten. Når det kommer til hovedretten, så er der utallige af muligheder på menuen. Hvad du serverer til hovedret kommer rigtig meget an på, hvad dine gæster elsker. For det meste er kødet hovedpersonen på tallerknen, når det kommer til hovedretten, men den kan selvfølgelig sagtens gøres vegetarisk eller fiskebaseret.

Den klassiske hovedret består ofte af en kødudskæring med sovs og en form for kartofler. Det er oftest en sikker vinder hos de fleste gæster. Men du kan sagtens kaste dig ud i at lave for eksempel en lækker bagt torsk, laksefiletter eller måske en omgang moulles frites. Hovedretten kan varieres i en uendelighed, så længe du sørger for, at der er rigeligt med mad på tallerknen, så dine gæster bliver ordentlig mætte.

Nu er det endelig blevet tid til at åbne de mere fyldige rødvine. Rødvinen er næsten altid serveret sammen med hovedretten, medmindre du serverer en lys fisk. Du kan også drikke rødvin med fisk, men det er vigtig du ikke vælger en vin, der er alt for kraftig i smagen, da den hurtig overtager fiskens sarte noter. Hvis du serverer kød, så skal vinen have rigeligt med pondus til at komplimentere den animalske smag. Det kan for eksempel være en fyldig Merlot, Amarone eller en Zinfandel.

4. Sødlig dessert med sødlig vin

Når det kommer til desserten, så skal det nogle helt andre boller på suppen – og det må ikke tages bogstaveligt. Når den fyldige hovedret er spist op, så er man med garanti rigtig mæt, og har ikke lyst til mere mad, der fylde i maven. Derimod har man ofte hang til noget sødt, så det er her, desserten kommer ind i billedet.

Desserten er måske den ret, som man kan være allermest kreativ med. Man kan gå den klassiske og nemme vej med varm kage og is, eller man kan nøjes med at servere lidt ost og frugt, som gæsterne kan nippe til. Du kan også starte med lidt kage, og så servere et lækkert bræt med ost senere på aftenen, når det er tid til skrub-af-mad.

Vinen til desserten skal komplimentere den søde smag, så den må også gerne være sød. Du kan både servere en sød rødvin eller hvidvin sammen med desserten. Du kan også kan også servere den sukkerholdige dessert sammen med et glas portvin. Nogle serverer også en kraftig men sød spiritus sammen med desserten. Vinen må gerne være frugtig med en lavere alkoholprocent, så man ikke bliver alt for beruset sidst på aftenen.

Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

House Doctor Lamper

House Doctor Lamper

Velkommen til Kulturnet.dk. Her på siden elsker vi House doctor lamper, og derfor vil vi gerne hjælpe dig til at finde den helt rigtige House doctor lampe. Som du kan se nedenfor er der nok at vælge imellem, men vi håber at vores side gør valget lidt nemmere. Hvad end du har brug for en

Sådan sparer du penge: kost og styrketræning

Sådan sparer du penge: kost og styrketræning

Uanset om du træner meget eller bare vil være sikker på at få de nødvendige proteiner mens du holder formen, vitaminer og fedtstoffer, så er det en jungle at finde rundt i, hvad du har brug for og hvordan du får det på den mest økonomiske måde. Man siger at 90% af din styrketræning afgøres

Stigereol

Stigereol

Som du kan se nedenfor er der mange Stigereoler at vælge imellem, og at finde den helt rigtige kan godt være lidt af en udfordring. Derfor har vi lavet Kulturnet.dk, for at hjælpe dig med at lave det rigtige køb. God fornøjelse, og vi håber du bliver glad for siden. Mangler du en reol til

Røremaskine

Røremaskine

Som du kan se nedenfor er der mange Røremaskiner at vælge imellem, og at finde den helt rigtige er ikke sådan lige til. Derfor har vi åbnet Kulturnet.dk, for at hjælpe dig med at lave det rigtige køb. God fornøjelse. Dette er det ultimative køkkenudstyr, som kan bruges til alt, hvad end det drejer sig

Den Spanske Stol

Den Spanske Stol

Velkommen til – vores mission her på Kulturnet.dk er at gøre dit køb så nemt som muligt. Derfor har vi samlet Spanke stole fra mange internetbutikker fra Danmark, og præsenterer dem til dig i et samlet overblik – så slipper du for at skulle finde priserne på hver enkelt butik. Mangler du en skøn lænestol

Spansk Guitar

Spansk Guitar

Hvis du leder efter Spanske guitare behøver du ikke lede længere. Kulturnet.dk er nemlig startet for at hjælpe dig til at gøre det helt rigtige køb. Nu behøver du ikke længere finde hvert produkt på forskellige online forhandlere, men kan få alle tilbud samlet i ét nemt overblik. Overvejer du at kaste dig over et

Kontrabas

Kontrabas

Velkommen til Kulturnet.dk. Her er vi vilde med Kontrabasser, og derfor vil vi gerne hjælpe dig til at finde den helt rigtige Kontrabas. Som du kan se nedenfor er der nok at vælge imellem, men vi håber at siden her gør valget lidt nemmere at overskue. En kontrabas er den dybeste klang i strygerektionen. Det

Skænk

Skænk

Som du kan se nedenfor er der mange Skænke at vælge imellem, og at finde den helt rigtige er ikke altid helt nemt. Derfor har vi grundlagt Kulturnet.dk, for at hjælpe dig med at lave det rigtige køb. God fornøjelse. Har du svært ved at finde en god opbevaringsløsning til diverse ting i hjemmet? Så

Hay Sofa

Hay Sofa

Velkommen til – vores mission her på Kulturnet.dk er at gøre dit køb så nemt som muligt. Derfor har vi samlet Hay sofaer fra adskillige shops, og præsenterer dem til dig i et samlet overblik – så slipper du for at skulle finde priserne på hver enkelt webshop. Det kan være svært at finde den

9 tips til din næste ferie

Sponsoreret indhold: Er du en af de personer, som har ekstra svært ved at tage stilling til, hvad den kommende ferie skal bruges på? Ligger det i overvejelserne at rejse til udlandet, så er det måske ikke sikkert du kan finde ud af hvor. Verden er stor, og det er ikke altid lige nemt at

Drømmer du også om den helt store kærlighed?

Drømmer du også om den helt store kærlighed?

Annonce I dag er onlinedating blevet det helt store, og mulighederne er uendelige hvis du leder efter en sød kæreste, en casual og sjov aften, eller et venskab med fordele. I dag er det muligt at have profiler på mange forskellige datingsider- og apps, og der er noget for enhver smag og ethvert behov. Det

Elsker du kultur? Sådan støtter du den

Elsker du kultur? Sådan støtter du den

Annonce Musik, moderne kunst, teater, historie og meget mere. Det ville være kedeligt, hvis vi ikke have nogen kultur at udforske, men det kan være svært for folk inden for den kunstneriske og kulturelle branche at finde midlerne til at blive ved med at skabe ny kunst til forbrugerne. De er derfor afhængige af vores

3 gode tips til at skabe den bedste arbejdsplads på kontoret

Sponsoreret indhold: Hvem ønsker sig ikke at løbe afsted med titlen som verdens bedste chef? Er man virksomhedsejer, så skal man kunne lidt af hvert. Man skal vide noget om virksomhedsdriften, hvordan man er en god chef, hvordan man skal være overfor sine ansatte, samt en hel masse andet. Men, hvad er det egentlig som

Skrækkelige slutninger - hvordan man forringer en ellers udmærket serie

Skrækkelige slutninger – hvordan man forringer en ellers udmærket serie

Forfatter: Nicolai Just Og de levede lykkeligt til deres dages ende. En kendt række ord som ingen siger længere, men som stadig bliver brugt overalt i film, serier og litteratur. Enhver handling må møde en ende, og hvis denne slutning skal tilfredsstille læseren, så må den samle op på alle de løse tråde. Alle karakterer