Udgivet i Fritid

Sådan skaber du den perfekte middagsoplevelse hvor vin og mad går op i en højere enhed

Af Kulturnet.dk

Vil du gerne skabe en mindeværdig middag, som dine gæster sent kommer til at glemme? Den perfekte middagsoplevelse skal gerne få smagsløgene helt op og synge, og du kan du gøre en uovertruffen middag endnu bedre ved at parre den lækre mad med udsøgte vine.

Hvis du er nybegynder på vinmarkedet, så tag den helt med ro - du behøver ikke være sommelier for at blive klog på god vin! I denne artikel har vi samlet 4 gode tips til, hvordan du kan skabe den perfekte middagsoplevelse for dine gæster, hvor du har styr på både maden og vinen.

1. En amouse bouche med hvidvin

Hvis du gerne vil gøre din middagsoplevelse til noget helt særligt, så kan du overraske dine gæster med en lille amouse bouche, før I sætter jer til bordet. En amouse bouche er ordet, man bruger om en bid-størrelse appetitvækker, som gæsterne kan smage på, når de møder op til middagen.

For det meste er denne lille appetitvækker baseret på fisk- eller skaldyr. Det kan for eksempel være en tuntatar, hummersuppe, blinis med fiskeæg eller røget laks med rygeost. En amouse bouche serveres ofte også med små friske grøntsager og/eller urter på toppen.

Vinen, som du serverer sammen med den lille appetitvækker, bør være let, hvid og eventuelt sprudlende. Den hvide lette vin går godt sammen med fisk og grøntsager. Det er vigtigt, at vinen ikke er for kraftig i smagen, da det kan ødelægge den lille og lette amouse bouche. Du kan med fordel vælge en halvsød Riesling eller måske endda en frisk og sprudlende champagne.

2. Vin til den lette forret

Hvis du serverer forret til dit middagsselskab, så skal den naturligvis også akkompagneres med en lækker vin. Sædvanligvis er forretter lette og små, men fylder mere på tallerknen end appetitvækkeren. Forretten er til for at vække appetitten lidt mere, så man bliver klar til hovedretten.

Så hvad skal man servere til sin forret? Det er naturligvis en smagssag. Hovedreglen er, at forretten skal være let og ikke mætte alt for meget, så man har appetit til senere. Det er populært at spise både fisk, skaldyr, salater og af og til kylling til forret. Det kunne for eksempel være laks i filodej, grillet jomfruhummer, tapas med salat eller en form for suppe. Vegetariske og veganske retter fungerer også godt som en forret. Hvis du mangler mere inspiration så kan du finde lækre madopskrifter og få gode fifs til den rigtige vin hos Il Senso.

Hvis du serverer lyst kød eller grønt, så er det bedst at parre forretten med en hvidvin. De lyse vine komplimentere smagen af det lyse kød, uden at tage overhånd. Vinen til forretten bør være forfriskende og let og helst ikke for sød i smagen. En tør Chardonnay kunne for eksempel være et godt valg.

3. Hovedretten med fyldig rødvin

Nu er vi kommet til aftenens største måltid - nemlig hovedretten. Når det kommer til hovedretten, så er der utallige af muligheder på menuen. Hvad du serverer til hovedret kommer rigtig meget an på, hvad dine gæster elsker. For det meste er kødet hovedpersonen på tallerknen, når det kommer til hovedretten, men den kan selvfølgelig sagtens gøres vegetarisk eller fiskebaseret.

Den klassiske hovedret består ofte af en kødudskæring med sovs og en form for kartofler. Det er oftest en sikker vinder hos de fleste gæster. Men du kan sagtens kaste dig ud i at lave for eksempel en lækker bagt torsk, laksefiletter eller måske en omgang moulles frites. Hovedretten kan varieres i en uendelighed, så længe du sørger for, at der er rigeligt med mad på tallerknen, så dine gæster bliver ordentlig mætte.

Nu er det endelig blevet tid til at åbne de mere fyldige rødvine. Rødvinen er næsten altid serveret sammen med hovedretten, medmindre du serverer en lys fisk. Du kan også drikke rødvin med fisk, men det er vigtig du ikke vælger en vin, der er alt for kraftig i smagen, da den hurtig overtager fiskens sarte noter. Hvis du serverer kød, så skal vinen have rigeligt med pondus til at komplimentere den animalske smag. Det kan for eksempel være en fyldig Merlot, Amarone eller en Zinfandel.

4. Sødlig dessert med sødlig vin

Når det kommer til desserten, så skal det nogle helt andre boller på suppen - og det må ikke tages bogstaveligt. Når den fyldige hovedret er spist op, så er man med garanti rigtig mæt, og har ikke lyst til mere mad, der fylde i maven. Derimod har man ofte hang til noget sødt, så det er her, desserten kommer ind i billedet.

Desserten er måske den ret, som man kan være allermest kreativ med. Man kan gå den klassiske og nemme vej med varm kage og is, eller man kan nøjes med at servere lidt ost og frugt, som gæsterne kan nippe til. Du kan også starte med lidt kage, og så servere et lækkert bræt med ost senere på aftenen, når det er tid til skrub-af-mad.

Vinen til desserten skal komplimentere den søde smag, så den må også gerne være sød. Du kan både servere en sød rødvin eller hvidvin sammen med desserten. Du kan også kan også servere den sukkerholdige dessert sammen med et glas portvin. Nogle serverer også en kraftig men sød spiritus sammen med desserten. Vinen må gerne være frugtig med en lavere alkoholprocent, så man ikke bliver alt for beruset sidst på aftenen.

Find det du mangler på kulturnet.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 1.088.823 produkter fra mere end 626 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 1.826.528 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-07-26 09:23:29.

97
Kategorier
4.441
Produkttyper
1.088.823
Produkter
626
Forhandlere
1.826.528
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.