Drømmer du også om at imponere din omgangskreds med lidt lir på den seksstrengede? Men du ejer ikke tålmodigheden til at terpe musikteori og guitarøvelser i det uendelige. Så er løsningen her! Du kender det godt, du ser ham den seje på Roskilde Festival sidde og klimpre umiddelbart lettere tilfældigt på en ramponeret guitar, mens gutterne stikker ham en anerkendende øl, og pigerne dåner i hans nærvær.
Ja, han er ligefrem samlingspunktet for opmærksomheden den aften. Hvorfor kunne det ikke være mig? Tænker du.
Men bare rolig, her kommer et pa fifs til, hvordan du i hvert fald ret hurtigt kan lære de populære sange, der kan gøre dig til midtpunktet for festlighederne. Men du ejer ikke musikkendskab, ej heller har du nogensinde prøvet at sidde med en guitar, klager du! Det gør ikke det mindste! Modsat, hvad mange mennesker tror, så kræver det faktisk ikke nogen form for erfaring med noder og al den slags for at spille de seje sange i løbet af kort tid. Der kræves altså ingen kendskab til nogen form for musikteori eller partitur. Hvis du lemfældigt er forsøgt forsynet med sådan en slags lærdom gennem tiden, så anbefaler jeg, at du skrotter det, da vi her starter helt fra bunden. Så kan du senere selv bygge mere lærdom på, hvis du føler for det.
Så fat den billigste guitar, du har til rådighed, og læs videre her
Selve guitaren
Når du sidder med en guitar på benet - om det så er en elektrisk eller en akustisk - og strengene vender korrekt væk fra dig, så er du ved at være parat (jeg går ud fra, at du selv ved, om du sidder med en venstre- eller højrehåndsguitar, men i denne undervisningsdel kan begge dele bruges). Nu kan du se strengene, der via guitarens hals bliver ledet hele vejen op til den af guitaren, hvor strengene er spændt fast.
Den del af guitaren hedder også 'guitarhovedet'.
Der er ikke så mange akavede, indforståede termer her. Dér, hvor halens møder hovedet, er vores udgangspunkt
Guitarbånd
For du vil måske have lagt mærke til, at der på guitarhalsens vej (også kendt som 'gribebrættet') er nogle afsnit-inddelinger, som længere nede mod guitarens krop har mindst mellemrum, mens de er størst op mod guitarhovedet. Faktisk er det største mellemrum netop mellem halsens slutning og hovedets begyndelse. Disse 'inddelinger' bliver kaldt 'bånd' og er delt op med små pinde, der gerne skulle pege op mod loftet og ned mod gulvet fra din synsvinkel nu. Hvert afsnit udgør en tone, som bliver lysere jo længere ned mod selv guitarens krop, du kommer, og meget mere har du faktisk ikke brug for at vide med guitarlærdom! Jeg kan via min erfaring som tidligere aktiv musiker og anmelder bekræfte, at store guitarister som fx Kirk Hammett fra Metallica ofte tager udgangspunkt i samme teknik, som jeg uddyber snart, når han ikke lige kan huske, hvor tonerne sidder på guitaren eller lige skal genlære nogle musikstykker på guitaren, som man også kalder 'riffs'.
Strenge
Du har måske også lagt mærke til, at guitarens strenge har forskellige tykkelser. Den tykkeste er tættest på dit hoved, og hvis din guitar har - som det er kutyme - seks strenge og er stemt almindeligt, så er den tykkeste streng stemt i 'E'-tonen og den næste, der er næsttættest dit ansigt, er stemt i 'A'. Hele rækkefølgen (med retning mod gulvet) hedder E-A-D-G-B-E, og hvordan husker du så det? Jo, med den her simple remse: Eat All Day Get Big Easy. Nu til det rent praktiske. Du drejer hånden rundt om guitarens hals på samme måde, som din arm ville være placeret på, hvis du skulle løfte en vægtstang. Du skal ikke begynde at sidde, som skulle du til at spille keyboard eller have guitaren liggende med strengene pege op mod loftet, som lå guitaren som et spædbarn i dit skød. Tro mig, begge positioner er umanerligt upraktiske, når du først skal spille live. Og det er jo ikke så fedt, hvis du ikke kan efterligne ham den seje med guitaren fra festivalen, vel? Så er du afsløret hurtigt. Men nu holder du på 'spaden' korrekt, og så kan vi faktisk komme ret langt med lidt magi.
Den første tone
Nu sætter du pegefingeren på det bånd, der er lige mellem guitarhovedet og guitarhalsen og presser ned. Her skal du helst gerne have fingeren så tæt på den lille 'pind', som muligt, da det giver den mest rene tone. Den slår du så an med den modsatte hånds tommelfinger eller med sådan et lille plekter, hvis du er indehaver af sådan et, her skal den mest spidse ende benyttes. TILLYKKE! Din første rene tone og vejen mod at blive guitarmaster er banet.
Det føles nok som en minimal sejr, men tro mig, her passer det med, at mange bække små gør en stor å, for teknikken og lærdomskurven stiger hurtigt, hvis du bare gider øve dig en lille smule hver dag.
Jeg gider faktisk ikke fortælle dig, hvad tonen hedder, da det er uvæsentligt til den kommende viden, jeg vil give dig.
Her skal du bare vide, at hvis du har brug for at tage tonen, der ligger lige efter, så benytter du langfingeren, dernæst ringfingeren og til slut lillefingeren. Tommelfingeren yder modstøtte på bagsiden af guitarens hals, når du presser en tone ned.
Skal du længere ind mod guitarens krop og bruge en tone på båndet efter, som er en anelse mindre end det første, jeg lærte dig at sætte fingeren på, så rykker du hele hånden, hvis det er ude for lillefingerens rækkevidde. Så starter du forfra med at bruge pegefingeren, langfingeren til tonen ved siden af og...
Ja, du har nok fanget idéen nu ;-)
Lær at spille guitar - den smarte tekning
Nu kommer så den smarte teknik, så du aldrig mere skal bekymre dig om, hvad de små flueklatter, kendt som noder, står for. Hvis du igen sætter din pegefinger på det store bånd, som er det sidste på guitarhalsen før guitarhovedet, som jeg roste dig for tidligere, så kan jeg afsløre, at den tone kalder vi i denne sammenhæng slet og ret for '1'. Tonen efter på guitarhalsen, hvor du skal bruge langfingeren, hedder '2', og sådan fortsætter det hele vejen ned. Hvis du derimod vælger at slå strengen an, uden du holder en finger på noget bånd, så kalder vi tonen '0'.
Den teknik hedder tabulatur. Den er efter min mening meget nemmere at forstå, end at du skal tærske noder og anden musikteori i hundrede år. Og hey, når du ender med at spille lige så godt som dine idoler, så betyder det jo ikke så meget, hvordan du lærte det
Praktisk eksempel
Lad mig give dig et praktisk eksempel. Du kender måske Deep Purple-sangen 'Smoke on the Water', og hvis du ikke gør, så genkender du den nok hurtigt, når jeg først har lært dig at spille sangens mest ikoniske riff. Her skal vi blot bruge den dybeste streng, altså den, der er tættest på dit hoved, når du sidder med guitaren på dit skød.
For at spille riffet skal du spille følgende toner: 0 - 3 - 5 // 0 - 3 - 6 -5.
Det kan være en fordel at sætte sangen på via fx YouTube, så du får en fornemmelse for tempoet. Riffet bliver spillet som det første, så det er meget nemt at genstarte sangen og følge med.
I starten vil du nok opleve, at der skal en del tælleri til for at huske, hvor fx lige '9' sidder på D-strengen, men det er dog kun et spørgsmål om tid, når du har øvet dig rigeligt, så tonerne sidder på rygraden, og du kan finde dem næsten uden at kigge. Og det var sådan set det! Men husk, at det kan virke frustrerende at huske de 'dumme' tal, få rene toner ud af guitaren hver gang og bare huske en hel sang. Det virker næsten umuligt i begyndelsen. Men tro mig, når jeg siger, at med bare en times øvning hist og pist, hvor du vælger at øve de sange, du godt kan lide (dog anbefaler jeg forholdsvis nemme sangen i starten), så kan du som mig ende med at blive hovednavnet på anerkendte spillesteder i København med opvarmningsbands før dig - alt sammen fordi, du lærte de 'dumme' tal udenad på guitarens hals