Når du er blevet så øvet i hækling, at du kan hækle jævnt og mestrer forskellige former for masker, kan du gå videre til at lære at hækle noget, der har en mere rummelig form. For at forme dit hækletøj kan du have brug for at kunne tage masker ind og ud og dermed ændre på bredden af dit arbejde.
Du kan også hækle rundt og ændre omkredsen på det, der er på hæklenålen. Det bruges for eksempel, når du hækler er hue eller andet tøj, der skal have en vis rummelighed.
Indtagning i hækling
Hækling indtagning? At tage ind på et hæklearbejde kan gøres på forskellige måder. Det drejer sig i alle tilfælde om at reducere antallet af masker i et arbejde. Det kan for eksempel være i et arbejde, der skal være skråt i siden.
Det kan være et trekantet sjal, hvor bredden skal gøres mindre jævnt i løbet af hele arbejdet. Her kan du reducere antallet af masker ved at vende arbejdet, inden du har hæklet den sidste maske på rækken.
Det gøres i begge sider, så indtagningen bliver jævn og pæn. Se også: Hækling af granny mønster Hvis du har brug for at tage ind inde i arbejdet, må det gøres på en anden måde. Hækler du fastmasker eller stangmasker, kan du tage ind på følgende måde: Stik hæklenålen ind i maskelænken, som om du skal hækle den almindeligt, men i stedet for at hækle fastmasken færdig, vendes hæklenålen, og der stikkes tilbage gennem den næste maske (ind mod dig selv), nu har du to masker på hæklenålen.
Nu hentes garnet, og det føres igennem begge løkker på én gang. På denne måde har du nu en maske mindre på rækken. Det bliver ikke helt usynligt, men du undgår, at der kommer huller i arbejdet. For at reducere synligheden kan du gøre det, at du på begge masker kun stikker igennem den bageste lænke. Så vil det synes mindre på forsiden.
Denne teknik bruges dels i tøj og dels i de mange populære hæklede tøjdyr, du kan lave. En indtagning bliver selvfølgelig pænest, hvis den er så diskret som muligt.
Det kræver dog en vis øvelse i hækling at få strammet garnet lige tilpas til, at det ikke bliver for stramt eller for løst. https://youtu.be/kziLl579Tmk
Udtagning i hækling
Hækling udtagning? At tage ud i et hækletøj er nemmere end at tage ind.
Det gøres simpelthen ved at hækle ned i den samme maske flere gange.
Almindeligvis hækles der to masker i én, men i visse opskrifter kan du møde, at der skal hækles endnu flere masker i den samme. Det kan for eksempel være, hvis du skal hækle en flæsekant, en tungekant eller andre kanter.
Det kan også bruges i nogle opskrifter, hvor vidden skal øges undervej. Det kan for eksempel være kjoler, trøjer, duge eller andet.
Udtagninger vil oftest fremstå pæne og ”usynlige”, da der ikke er risiko for, at der opstår huller, som der kan ved indtagninger.
Hvis du hækler et trekantet sjal, hvor du begynder fra den nederste spids og arbejder dig opad, vil udtagningerne ske ved siderne eller både ved siderne og i midten. Hækler du en hue, har du brug for både at tage ind og tage ud.
Det gælder også især, hvis du skal hækle dyr eller andre små figurer. Her er det helt afgørende, at du har styr på det. Det er en god idé at øve sig på et lille prøvestykke, så du får prøvet det, inden du sidder med den rigtige figurdel. Det skal helst ikke drille for meget, så du risikerer at løbe sur i hækling og det vil være synd.
https://youtu.be/F2NVWjcZimo Når du kan tage ind og ud har du øget dine evner meget, og der er mange flere opskrifter, du kan følge. Når du har hæklet efter en del forskellige opskrifter, bliver du også i stand til selv at komponere dine hækleværker. Det er der en stor tilfredsstillelse ved.
Afslutning i hækling
Det er meget simpelt at lukke af, når man hækler.
Det gøres ved bare at klippe garnet over cirka 15 cm fra hæklenålen, så du har noget at hæfte ende med. Så trækkes garn enden gennem den sidste løkke på hæklenålen, og du har lukket dit hæklearbejde af.
Man kan også hækle en kant på sit hæklearbejde for at få en flottere finish. Det kan for eksempel gøres på tæpper. Et hæklet tæppe opgraderes betydeligt, hvis det får en flot hæklet kant som afslutning.
Det kan være af helt almindelige fast- eller stangmasker, det kan også være en særlig kant, som en tungekant, en flæsekant eller andre former for kantning. Hækler du en hue med øreklapper, klæder det den bestemt også at få en fin afsluttende kant. Man kan vælge at hækle sine kanter i den samme farve som resten af arbejdet, eller det kan være en afvigende og dermed iøjnefaldende farve.
Hæklede kanter kan du bruge til rigtig mange stykker tekstil: Huer, vanter, sokker, trøjer, tæpper, tasker og så videre. Det bliver rigtig fint og viser hvor godt hækling er