kulturnet logo

Lær at hækle luftmasker trin for trin

Hækling luftmasker? Det er aldrig for sent at lære at hækle.

Så går du med en idé om, at du gerne vil lære at hækle, så er det måske nu, du skal se at få det lært. Har du aldrig haft en hæklenål i hånden, kan du få meget gavn af at sidde sammen med én, der kan hækle og vise dig de forskellige masker og teknikker, mens du prøver, eller du kan få virkelig god instruktion på de mange gode videoer, der findes på enten YouTube eller på hjemmesiderne fra nogle af de firmaer, der tilbyder hækleopskrifter eller garn. Hvis du følger denne lille instruktion, kan du evt.

supplere med en af disse videoer.

Det er ofte mere instruktivt at få vist, hvordan du skal gøre, end blot at læse om det – i hvert fald i løbet af de sener trin.

 • Hvad du skal bruge?

  Du er selvfølgelig nødt til at have både en hæklenål og noget garn klar. Her er det bedst, hvis du starter med en hæklenål i for eksempel størrelse 3 eller 4 og med noget bomuldsgarn, der passer til den størrelse hæklenål. Der står på garnets banderole, hvilken størrelse hæklenål, du anbefales at bruge.

  Rent bomuldsgarn er det nemmeste garn at lære at hækle med, da det ikke er elastisk og ikke så let skiller ad, når man bruger det

  Luftmasker

  Alle hækletøjer starter med, at du laver en løkke, som du strammer til omkring hæklenålen. Herefter er det næste trin at lære at lave luftmasker. Luftmasker er de nemmeste hæklemasker, der findes, og de er som sagt det grundlæggende for det videre arbejde. Du har måske engang lært at lave en fingerhæklet snor. Hækle teknikken er den samme, det er bare ikke muligt at lave en snor, der bliver jævn og luftig ved fingerhækling. Snoren vil altid blive meget stram og ujævn. Når du hækler med en hæklenål, vil du kunne lave en luftmaske, der som navnet antyder er luftig og mindre stram.

  Hvordan du hækler luftmasker?

  En luftmaske hækles således: Du har din første løkke på hæklenålen. Hæklenålen holdes i højre hånd, i venstre hånd holdes garnet.

  Der findes forskellige måder at holde på en hæklenål på.

  Du kan enten holde på den som på en blyant, eller du kan holde om den som om en gaffel. Hvordan du bedst holder er en smags- og en øvelsessag. Prøv dig lidt frem til du har fundet din foretrukne måde.

  Garnet holdes højt med din løftede pegefinger (som når du strikker), og de øvrige fingre holder først godt fat om garnet og senere hen om det hæklede arbejde. Er du venstrehåndet, foretrækker du måske at holde modsat på det.

  Så er du klar til at hækle en luftmaske.

  Du fører hæklenålen længere igennem løkken og griber om garnet, der er hævet ved din venstre hånds pegefinger. Du bevæger hæklenålen under garnet, griber om garnet og trækker nu garnet med ud gennem løkken.

  Med venstre hånd strammer du den gamle løkke tæt omkring hæklenålen, der nu har en ny løkke omkring sig. Du har nu lavet en luftmaske.

  Fortsætter du med at lave luftmasker, vil du kunne lave en lang snor med en fin kæde af luftmasker. Bliver din kæde ujævn og ikke særlig kædeagtig, skyldes det nok, at du ikke er øvet nok til at få lavet denne kæde med et jævnt træk endnu. Det kræver lidt øvelse at få alle ti fingre og garnet og hæklenålen til at samarbejde.

  Når du har opnået det, vil du kunne se, at din luftmaskekæde bliver pæn og jævn.

  Se denne video om hækling for begyndere med luftmasker og fastmasker. https://youtu.be/gsYbe7n4djo

  Hvad kan denne luftmaskesnor bruges til?

  Når du har lært at lave jævne luftmasker, kan du faktisk allerede bruge dine hækletalenter til noget konkret. En hæklet snor kan du for eksempel bruge som snor eller snøre i dukketøj, i sko eller strømper eller som snor mellem to barnevanter.

  En tynd, hæklet snor af hvidt bomuldsgarn kan blive til en god væge til stearinlys. Laver du snoren af noget tykkere garn og en tilsvarende tykkere hæklenål, kan garnet bruges som snor i en hætte, som snøre i en gymnastikpose eller i en pung.

  Snorene kan også bruges tre og tre eller flere, flettes og bruges som en endnu kraftigere snor.

  De lidt kraftigere snore kan snos som en ”snegl”, der sys sammen og bruges som grydelapper eller bordskånere. Du kan også bruge dine hæklede snore til at dekorere noget andet med. Har du for eksempel en ensfarvet pude, et penalhus eller et net, så kan du lægge din snor, så den forestiller bogstaver eller et andet motiv.

  Sy snoren fast, og dine ting får et helt unikt udtryk. Så selv om dine hækleevner begrænser sig til at hækle luftmasker, er det altså muligt at lave noget, der kan bruges til noget. Når du er blevet fortrolig med at hækle luftmasker, er du ved at være klar til næste trin med at hækle fastmasker

 • Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

  Væg Til Væg Tæpper

  Væg Til Væg Tæpper

  Hvis du leder efter Væg til væg tæpper behøver du ikke lede længere. Kulturnet.dk er nemlig åbnet for at hjælpe dig til at gøre det

  Vedhæng

  Vedhæng

  Velkommen til Kulturnet.dk. Her på siden er vi vilde med Vedhæng, og derfor vil vi gerne hjælpe dig til at finde det helt rigtige Vedhæng.

  Lær at strikke vrang

  Lær at strikke vrang

  Lær at strikke vrang? Når du har fået en vis rutine i at strikke retmasker, er det næste trin i strikkeskolen, at du får lært

  Queen Size Seng

  Queen Size Seng

  Velkommen til – vores mission her på Kulturnet.dk er at gøre dit køb så nemt som muligt. Derfor har vi samlet Queen size senge fra

  9 tips til din næste ferie

  Sponsoreret indhold: Er du en af de personer, som har ekstra svært ved at tage stilling til, hvad den kommende ferie skal bruges på? Ligger

  Lange Øreringe

  Lange Øreringe

  Velkommen til Kulturnet.dk. Her elsker vi Lange øreringe, og derfor vil vi gerne hjælpe dig til at finde den helt rigtige Lange ørering. Som du

  Julie Sandlau Armbånd

  Julie Sandlau Armbånd

  Hvis du leder efter Julie sandlau armbånd behøver du ikke lede længere. Kulturnet.dk er nemlig grundlagt for at hjælpe dig til at gøre det helt

  Kenwood Major Titanium

  Kenwood Major Titanium

  Vi har lavet Kulturnet.dk så vi kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige Kenwood major titanium. Frem for at skulle undersøge forskellige internetbutikker

  6 gode oplevelser i Bologna

  6 gode oplevelser i Bologna

  Artiklen er lavet i samarbejde med Rejsetilbud.dk – din oversigt over Afbudsrejser – besøg rejsetilbud.dk og se aktuelle tilbud på billige afbudsrejser til Bologna og

  Perleøreringe

  Perleøreringe

  Hvis du leder efter Perleøreringe behøver du ikke lede længere. Kulturnet.dk er nemlig grundlagt for at hjælpe dig til at gøre det helt rigtige køb.

  His Dark Materials

  His Dark Materials

  Velkommen til en verden med hekse og panserbjørne, gypsier og daimoner: Philip Pullmans bogserie ‘His Dark Materials’ (på dansk bedre kendt som ‘Det Gyldne Kompas-trilogien’)