Udgivet i Fritid

Lær at hækle luftmasker trin for trin

Af Kulturnet.dk

Hækling luftmasker? Det er aldrig for sent at lære at hækle.

Så går du med en idé om, at du gerne vil lære at hækle, så er det måske nu, du skal se at få det lært. Har du aldrig haft en hæklenål i hånden, kan du få meget gavn af at sidde sammen med én, der kan hækle og vise dig de forskellige masker og teknikker, mens du prøver, eller du kan få virkelig god instruktion på de mange gode videoer, der findes på enten YouTube eller på hjemmesiderne fra nogle af de firmaer, der tilbyder hækleopskrifter eller garn. Hvis du følger denne lille instruktion, kan du evt.

supplere med en af disse videoer.

Det er ofte mere instruktivt at få vist, hvordan du skal gøre, end blot at læse om det – i hvert fald i løbet af de sener trin.

  • Hvad du skal bruge?

    Du er selvfølgelig nødt til at have både en hæklenål og noget garn klar. Her er det bedst, hvis du starter med en hæklenål i for eksempel størrelse 3 eller 4 og med noget bomuldsgarn, der passer til den størrelse hæklenål. Der står på garnets banderole, hvilken størrelse hæklenål, du anbefales at bruge.

    Rent bomuldsgarn er det nemmeste garn at lære at hækle med, da det ikke er elastisk og ikke så let skiller ad, når man bruger det

    Luftmasker

    Alle hækletøjer starter med, at du laver en løkke, som du strammer til omkring hæklenålen. Herefter er det næste trin at lære at lave luftmasker. Luftmasker er de nemmeste hæklemasker, der findes, og de er som sagt det grundlæggende for det videre arbejde. Du har måske engang lært at lave en fingerhæklet snor. Hækle teknikken er den samme, det er bare ikke muligt at lave en snor, der bliver jævn og luftig ved fingerhækling. Snoren vil altid blive meget stram og ujævn. Når du hækler med en hæklenål, vil du kunne lave en luftmaske, der som navnet antyder er luftig og mindre stram.

    Hvordan du hækler luftmasker?

    En luftmaske hækles således: Du har din første løkke på hæklenålen. Hæklenålen holdes i højre hånd, i venstre hånd holdes garnet.

    Der findes forskellige måder at holde på en hæklenål på.

    Du kan enten holde på den som på en blyant, eller du kan holde om den som om en gaffel. Hvordan du bedst holder er en smags- og en øvelsessag. Prøv dig lidt frem til du har fundet din foretrukne måde.

    Garnet holdes højt med din løftede pegefinger (som når du strikker), og de øvrige fingre holder først godt fat om garnet og senere hen om det hæklede arbejde. Er du venstrehåndet, foretrækker du måske at holde modsat på det.

    Så er du klar til at hækle en luftmaske.

    Du fører hæklenålen længere igennem løkken og griber om garnet, der er hævet ved din venstre hånds pegefinger. Du bevæger hæklenålen under garnet, griber om garnet og trækker nu garnet med ud gennem løkken.

    Med venstre hånd strammer du den gamle løkke tæt omkring hæklenålen, der nu har en ny løkke omkring sig. Du har nu lavet en luftmaske.

    Fortsætter du med at lave luftmasker, vil du kunne lave en lang snor med en fin kæde af luftmasker. Bliver din kæde ujævn og ikke særlig kædeagtig, skyldes det nok, at du ikke er øvet nok til at få lavet denne kæde med et jævnt træk endnu. Det kræver lidt øvelse at få alle ti fingre og garnet og hæklenålen til at samarbejde.

    Når du har opnået det, vil du kunne se, at din luftmaskekæde bliver pæn og jævn.

    Se denne video om hækling for begyndere med luftmasker og fastmasker. https://youtu.be/gsYbe7n4djo

    Hvad kan denne luftmaskesnor bruges til?

    Når du har lært at lave jævne luftmasker, kan du faktisk allerede bruge dine hækletalenter til noget konkret. En hæklet snor kan du for eksempel bruge som snor eller snøre i dukketøj, i sko eller strømper eller som snor mellem to barnevanter.

    En tynd, hæklet snor af hvidt bomuldsgarn kan blive til en god væge til stearinlys. Laver du snoren af noget tykkere garn og en tilsvarende tykkere hæklenål, kan garnet bruges som snor i en hætte, som snøre i en gymnastikpose eller i en pung.

    Snorene kan også bruges tre og tre eller flere, flettes og bruges som en endnu kraftigere snor.

    De lidt kraftigere snore kan snos som en ”snegl”, der sys sammen og bruges som grydelapper eller bordskånere. Du kan også bruge dine hæklede snore til at dekorere noget andet med. Har du for eksempel en ensfarvet pude, et penalhus eller et net, så kan du lægge din snor, så den forestiller bogstaver eller et andet motiv.

    Sy snoren fast, og dine ting får et helt unikt udtryk. Så selv om dine hækleevner begrænser sig til at hækle luftmasker, er det altså muligt at lave noget, der kan bruges til noget. Når du er blevet fortrolig med at hækle luftmasker, er du ved at være klar til næste trin med at hækle fastmasker

  • Find det du mangler på kulturnet.dk

    Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 1.088.823 produkter fra mere end 626 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 1.826.528 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-07-26 09:23:29.

    97
    Kategorier
    4.441
    Produkttyper
    1.088.823
    Produkter
    626
    Forhandlere
    1.826.528
    Priser

    Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.