Udgivet i Fritid

Lær at hækle: Fastmasker trin for trin

Af Kulturnet.dk

Hækling fastmasker?Når du har fået helt styr på at hækle luftmasker, er du klar til at fortsætte med de næste masker, du skal lære, nemlig fastmasker.Øv dig på en lille lap, som måske ikke rigtig bliver til andet end en prøvelap.Fastmasker er måske ikke så svære at få lært, men det kræver selvfølgelig noget øvelse at få dem til at se pæne og jævne ud. Især kanterne i fastmaskehækling kan være en udfordring.

Men nu skal du jo lige have lært at lave dem først. Som supplement til teksten kan du med fordel sidde sammen med én, der kan hækle eller se videoer på nettet imens.

  • Fastmasker

    En fastmaske er en lille - og fast – hæklemaske, som kan laves direkte på dine luftmasker.Lav en luftmaskekæde på ti masker til at starte på. Det er vigtigt undervejs at tælle, at der stadig er ti masker, når du kommer videre i arbejdet.Når de ti luftmasker er lavet, vendes arbejdet, der hækles en ekstra luftmaske at vende på, og du er klar til at hækle tilbage langs luftmaskerne. Der hækles hele tiden fra højre mod venstre. Er du venstrehåndet gør du det muligvis modsat. Den første fastmaske hækles i nummer to luftmaskekæde fra hæklenålen.Hæklenålen stikkes igennem den del af kæden, der vender væk fra dig selv. Så henter du garnet (nedefra), og tager det med tilbage gennem luftmaskekæden. Nu har du to tråde på hæklenålen.Nu henter du garnet igen (nedefra) og trækker det gennem de to tråde, og garnet trækkes fast omkring hæklenålen.Den første fastmaske er nu hæklet.Fortsæt, indtil der ikke er flere luftmasker tilbage.Når du er nået til vejs ende med denne første række, kan du tælle, om der er de ti masker, der gerne skulle være. Det er kæderne foroven på arbejdet, du skal tælle.

    At få hækletøjet pænt og lige i kanterne

    I

    de kommende rækker skal du stikke hæklenålen igennem hele kæden og ikke kun den øverste del, når du laver fastmaskerne. Husk, at du stadig skal lave en luftmaske at vende på, og at den første maske springes over. Det er vigtigt for at få kanten pænt lige.

    Glemmer du den, bliver dit arbejde skævt, og du får for få masker.Når du når til enden af rækken, er det meget vigtigt at få hæklet den sidste maske med. Det kræver et lidt trænet øje at se, hvor den er henne, men hvis du hele tiden tæller til ti masker, så ved du, at den skal være der, og du kan stikke hæklenålen ned der, hvor du tænker, den er.

    Senere vil du tydeligt kunne se, hvor masken er, men er du nybegynder, kan det som sagt være svært at se den.

    Glemmer du den, vil du snart have færre end ti masker, og dit arbejde bliver skævt.Husker du både at lave en luftmaske at vende på, at springe den første maske over og at få hæklet den sidste lidt usynlige maske med, så er der store chancer for, at dit hækletøj bliver pænt lige i kanterne.Se denne video hvor du får gennemgang til hvordan du hækler fastmasker.https://youtu.be/phRBEdqIh6U

    Jævn hækling

    Pæne,

    lige kanter i siderne er ikke den eneste udfordring for en nybegynder i kunsten at hækle fastmasker. Man kan ikke tabe masker i hækling. Men man kan godt komme til at springe en maske over.

    Det vil give et hul i hækletøjet. Man kan også komme til at hækle to gange i den samme maske. Det vil lave en form for bølge i arbejdet, som ikke kan glattes ud. Derfor skal du hele tiden være opmærksom på, at du skal have det antal masker, som det er meningen, du skal have.Derudover er der det med hæklefastheden.

    I starten af din hæklekarriere vil det ikke være nemt at have en fast, men arbejdsvillig hæklefasthed.

    Mange får strammet garnet alt for meget. Det gør maskerne svære at stikke ned i, og den løkke, der sidder på hæklenålen, kan have svært ved at bevæge sig. Holder du for løst på det hele, vil dit arbejde blive floffy i det, og din hæklenål vil nemt ryge ud af løkken på hæklenålen.

    Det kommer af anstrengelsen for at få fingre, garn og hæklenål til at samarbejde. Ved mere rutine vil du finde et passende niveau i forhold til, hvor stramt eller løst du holder på garn og hæklenål.

  • Hvad bruges fastmasker til?

    Fastmasker

    har den egenskab, at de er tætte og – faste. Det vil sige, at de er velegnede til noget, der skal kunne holde til noget og på noget. Det kan for eksempel være at hækle en grydelap, et penalhus, en pung, en taske, en kurv eller lignende. De er med andre ord gode til den stabile form, der ikke giver sig.

    De er også gode til hæklede dyr, der netop skal kunne holde faconen, og de skal også kunne fyldes godt ud med vat, så de kan få en fast, rummelig form

  • Find det du mangler på kulturnet.dk

    Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 1.006.693 produkter fra mere end 634 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 1.682.291 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-10-15 09:11:21.

    97
    Kategorier
    3.958
    Produkttyper
    1.006.693
    Produkter
    634
    Forhandlere
    1.682.291
    Priser

    Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.