Udgivet i Fritid

Hækling af dyr og andre figurer

Af Kulturnet.dk

Kom i gang med hækling af dyr? Hæklede dyr og andre figurer er meget populære for tiden. Og de er hyggelige at hækle. De kan bruges til at lege med eller til bare have stående til at sprede hygge.

  • Hækling af dyr og andre figurer?

    At hækle dyr og figurer er ikke ligefrem begynderarbejde.

    Det kræver en lidt øvet hæklehånd at få de små dele til at makke ret. Er du begynder indenfor hækling, bør du hækle nogle enkle figurer til at starte med. Dem findes der jo også masser af.

    Du kan for eksempel hækle noget legemad til den yngste eller en bil eller en bold eller den slags mere simple værker.

    Dem er der jo også mange timers god leg i. Senere ligger der en hel verden af hæklede dyr og figurer, der kalder på at blive hæklet.

    Og der kommer hele tiden nye fristende opskrifter til. Figurer hækles næsten altid af bomuldsgarn og i fastmasker.

    De er mest egnede til at kunne formes og holde faconen. Desuden hækles de tæt nok til, at arbejdet kan stoppes ud, uden at fyldet kan ses igennem det hæklede

    At hækle rundt

  • Skal du hækle dyr eller mennesker, har du brug for at kunne hækle helt rundt for at lave et hoved. Her må du følge opskriften slavisk. Hav eventuelt et stykke papir liggende ved siden af dig, som du kan notere på, hvilken omgang du er kommet til. Så er det nemmere at holde styr på. Det er ret væsentligt, at dine hæklede hoveder bliver runde og harmoniske.

    Du starter med to luftmasker, herefter arbejder du dig rundt i en spiral, hvor du først tager masker ud. Når du når til midten af hovedet, hækler du et par omgange uden udtagninger, og herefter tager du masker ind igen, indtil du har fået lavet en ”bold”. Opskrifterne varierer alt efter, hvilket dyr det er.

    Skal der broderes ansigtstræk på hovedet, gøres det, inden der puttes fyld i.

    populære bøger med opskrifter

  • Til Butik
  • Til Butik
  • Til Butik

    Fyld

    Som fyld kan du bruge lidt af hvert. Du kan bruge almindeligt bomuldsvat. Det kan give en meget fast og holdbar fyldning. Du kan også bruge syntetisk pudefyld, det giver en lidt blødere effekt. Du kan også vælge at bruge naturfyld i form af fåreuld eller anden form for blødt naturmateriale. Hvad, du bruger, er en smagssag. Det er vigtigt, at du fylder delene til figurerne temmelig fast, inden du syr dem sammen og monterer dem.

    Hækling

    Selve hæklingen består oftest af nogle dele, som efterfølgende fyldes, sys sammen og monteres. Nogle synes, at selve hæklingen er den hyggeligste del af arbejdet, men der er også en vis tilfredsstillelse i at se sin figur tage form. Det er en temperamentssag, om du foretrækker at hæfte ende, fylde og sy delene sammen efterhånden, som du får dem lavet, eller om du hækler hele baduljen først og så klargør delene til allersidst. Vær forberedt på, at det godt kan tage længere tid end at hækle det.

  • Montering

    Monteringen af de forskellige figurdele kan være noget af en udfordring. Inden det kan ske, skal alle delene være helt færdige og klar. Så handler det om at have tungen lige i munden, god tålmodighed og et godt håndelag. Følg opskriften og eventuelle tegninger eller billeder, der kan guide dig igennem den del af arbejdet. Det er selvsagt meget vigtigt, at den sidste finish bliver gjort tilfredsstillende. Det er et stort arbejde, som gerne skulle lykkes efter hensigten. Gør det det, bliver din tilfredshed med det endelige resultat så meget desto større. Så er det, at du kan blive helt bidt af at hækle disse små eller store figurer, som bliver til i dine hænder.

    Copyright

    Der findes, som nævnt, rigtig mange opskrifter på dyr og andre rummelige figurer. Du kan finde opskrifter i bøger, i blade, i garnbutikker og på nettet. Nogle er gratis, andre skal du betale for. Du skal være særligt opmærksom, hvis du bruger opskrifter, der er copyright på. Det er oftest dem, du skal betale for. Der er for så vidt ikke noget problem i at bruge dem. Men hvis du for eksempel gerne vil hækle de meget populære Kay Bojesen-dyr, så er der ret skrappe regler i forhold til dem. Opskrifterne ligger frit tilgængelige på nettet, så du kan sagtens finde dem og bruge dem. Dog må du ikke sælge de dyr, du hækler. Det forbyder firmaet bag. Du må gerne hækle alle dem, du vil til dig selv – og du må også godt forære dem væk. Du må altså bare ikke tage betaling for dem. Gør du ikke det, er der ikke noget problem i det. Du kan altså roligt give dig i kast med at hækle dyr, legemad, uroer, barnevognskæder, legetøj og pyntefigurer. Der er nærmest ingen grænser. Og har du fået lavet nogle stykker, bliver du dels bedre til det, og måske kan du på et tidspunkt designe dine egne.

  • Find det du mangler på kulturnet.dk

    Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 1.088.823 produkter fra mere end 626 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 1.826.528 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-07-26 09:23:29.

    97
    Kategorier
    4.441
    Produkttyper
    1.088.823
    Produkter
    626
    Forhandlere
    1.826.528
    Priser

    Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.