Udgivet i Fritid

Hækling for begyndere - Sådan kommer du i gang

Af Kulturnet.dk

Hækling for begyndere? Har du lige lært at hækle, eller har du ikke lært det endnu, så gælder det om – ligesom ved alle nye egenskaber - at sætte sig nogle realistiske mål. Og at blive ved med at øve sig, selv om du støder på vanskeligheder og ikke selv er tilfreds med resultatet af dine anstrengelser.

  • At komme i gang

    Står du med din allerførste hæklenål og et nøglegarn i hånden, så tjek som det første, at hæklenål og garn passer sammen.

    Om garnet, som helst skal være af bomuld eller noget andet fast garn, er der en banderole, hvorpå der står, hvilken størrelse hæklenål det passer til. På din hæklenål står der, hvilken størrelse den er. Passer de sammen, er det jo fint, hvis ikke så må du finde noget, der gør. Når det så er i orden, så er det næste skridt, at du allierer dig med en person, der kan hækle, eller alternativt finder en god instruktionsvideo på nettet.

    Det er meget nemmere at forstå, hvad du skal gøre, når du kan se det. Nummer ét er jo at have en hækler ved din side, som både kan instruere og korrigere under processen. Så er du helt klar til at kaste dig ud i det. Se denne video for begyndere med garn, hæklenål og hvordan ud holder dem i hånden.

    https://youtu.be/qD0TgQ91pSw

    Hvad kan man hækle som nybegynder?

    Har du ikke lært at hækle endnu, så lær det først, inden du fortsætter her.

    Kan du en lille smule, eller har du lært det for en del år siden, så har du dog et lille fundament at arbejde videre på. Den mest logiske rækkefølge, du kan lære nogle forskellige hæklemasker på, er: Luftmasker, fastmasker og stangmasker. Har du styr på dem, kan du hækle en helt masse skønne ting.

    Se video med hækling for begyndere: Luftmasker og fastmasker: https://youtu.be/gsYbe7n4djo Kan du hækle fastmasker, og har du fået styr på at lave nogle lige kanter, så kan du for eksempel lave disse ting

    Grydelapper

    En grydelap er jo i princippet bare en firkant. Den kan varieres i størrelse og i farver, og bliver god og fast med fastmasker. Til grydelapper er bomuldsgarn mest egnet, da det er fast i strukturen, og det kan vaskes tit uden at miste faconen. Skal de være tykke nok, kan du enten hækle to firkanter sammen, så de kommer til at ligge dobbelt, eller du kan vælge det helt tykke bomuldsgarn, så er et enkelt lag tykt nok. Lav dem hverken for store eller for små. De skal være lige tilpas i størrelsen, så de er gode at arbejde med. https://youtu.be/a09cIpx7mqE

    Karklud eller vaskeklud

    Her skal du vælge bomuldsgarn og helst i 4/8.

    Det egner sig perfekt til en klud, der skal kunne bruges til at kramme sammen, at vaske med og til at vride. Vælg at lave dem enten i hvid eller råhvid, eller sæt masser af kulør på en hverdagsting.

    https://youtu.be/JpN2CGNFilE

    En pung eller et penalhus

    Hertil er bomuldsgarn også velegnet. Du kan også bruge noget fast tvundet uldgarn, der har den rette faste struktur. Igen er tricket, at det hæklede bliver så tilpas fast i formen, at det egner sig til at kunne indeholde noget og bruges meget, uden at det bliver uformeligt efter brug. Du kan vælge enten at hækle din pung eller penalhus i to stykker, som hækles eller sys sammen, eller du kan hækle et stort stykke, som til sidst sys sammen i siderne.

    Sy en lynlås på i hånden, og du er færdig.

    En pung eller et penalhus kan også varieres med hensyn til farver og størrelse. Du er designeren.

  • En taske

    Her gælder det samme som for pungen eller penalhuset.

    En taske er bare lidt eller meget større. Du må beslutte, om det skal være en taske, der er fast i det, eller om det skal være et net. Du skal også vælge, hvilken form for hank, der skal være i tasken. Skal det være en lille hank, en skulderstrop, to hanke eller noget helt andet? Den skal i hvert fald kunne bæres.

    Skal der eventuelt også være en lomme i den? Og skal den i så fald sidde på indersiden eller på ydersiden? Skal den kunne lukkes – og hvordan? Der er lidt flere ting at tage stilling til.

    Alt på tasken kan hækles, eller du kan vælge at lade hanken være af et andet materiale

    Et pudebetræk

    Har du mod på at hækle noget større, kan du lave et pudebetræk. Her kan du vælge enten fast- eller stangmasker eller en kombination af disse.

    Her har du et større spillerum i forhold til at vælge materiale. Det afhænger af, hvor fast din pude skal være. Prøv dig frem ved at lave nogle små hækleprøver, så du kan vurdere, hvor hård eller blød din pude skal være. Her er virkelig stor mulighed for at designe et større stykke tekstil. Du kan få en pude, lige som du vil have den.

    Så selv om du er nybegynder, er der altså ret meget, du meget hurtigt kan komme til at lave. Hækling er ret taknemmeligt. Du bliver hurtigt i stand til at lave noget, der kan bruges til noget

  • Find det du mangler på kulturnet.dk

    Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 1.006.693 produkter fra mere end 634 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 1.682.291 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-10-15 09:11:21.

    97
    Kategorier
    3.958
    Produkttyper
    1.006.693
    Produkter
    634
    Forhandlere
    1.682.291
    Priser

    Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.