Man kan sagtens hækle en hue. For at kunne det, skal du kunne hækle luftmasker, fastmasker og/eller stangmasker.
Du skal også kunne tage ud, tage ind og kunne hækle jævnt, når du hækler rundt. Med disse ting på plads er du gearet til at hækle en hue.
Materiale
En hue skal kunne mindst to ting; den skal kunne varme dit hoved og dine ører, og den må også gerne se godt ud og understrege dit look. Med hensyn til varmen, så er uld eller alpaka klart det, der er bedst til at holde på varmen. Du kan vælge noget garn, der er lavet af ren uld eller noget, der er en blanding med mere eller mindre uld i. Tåler du eller huemodtageren ikke uld, må du selvfølgelig vælge noget garn uden. Nogle bryder sig slet ikke om at have uld helt tæt på huden. I det tilfælde kan du fore din hue med for eksempel fleece-stof for at undgå den direkte kontakt, og stadig bibeholde ulden gode varmende effekt. Det garn, du vælger, skal også helst have en vis tykkelse, hvis du vil undgå, at vinden står lige igennem. Hækler du en hue af noget for tyndt garn, kan du også fore den, så beskytter den fint mod vind og vejr. Er din hue mest til pynt eller en del af et outfit, der også bruges indendørs, er det jo selvfølgelig en fordel, at den ikke er for varm at have på.
Hækling af huen
Der findes et hav af huer i verden, og der findes mange opskrifter på huer både i blade, i garnbutikker og på nettet. Har du ikke hæklet en hue før, så er det en god idé at bruge en opskrift. Inden du beslutter dig for, hvilken hue det skal være, så er det rigtig fint at læse den grundigt igennem, før du går i gang.
Kan du forstå opskriften, og mestrer du det, som skal gøres? Er der tjek på den del, så er det bare at smøge ærmerne op og gå i gang. De fleste huer hækles fra midten af og ned mod den nederste kant. Det kan være anderledes i nogle opskrifter, vær lige opmærksom på det.
Her er en guide til en meget simpel hæklet hue. En nybegynder i hækling burde, måske med lidt hjælp, kunne gå til den. Er du en øvet hækler, vil den forekomme lige til at gå til – og du vil nemt kunne variere den og gøre den personlig.
En simpel, hæklet hue
Inden du går i gang, så tjek lige, at dit garn og din hæklenål passer sammen. Du starter denne hue i midten øverst på huen. Lav først to luftmasker.
Derefter hækler du 6 fastmasker i den første af luftmaskerne. Fortsæt videre med enten fastmasker eller stangmasker rundt i en spiral. Sæt en lille stump garn i en afvigende farve der, hvor omgangene begynder, så du kan have styr på det. I anden omgang hækler du skiftevis 1 og 2 masker i hver maske hele omgangen rundt.
I tredje omgang hækler du to masker i hver 3. maske.
Du fortsætter på denne måde, hvor du lader der være længere og længere imellem udtagningerne.
Efter de første 4 omgange tager du jævnt, men ikke helt så regelmæssigt ud. Hvis du fortsætter med at tage ud efter et helt fast mønster, bliver dit hækletøj sekskantet. Skal det ikke være det, så fordel dine udtagninger harmonisk og jævnt.
For at sikre, at din hue bliver i den form, du gerne vil have den, så prøv den jævnligt – enten på dit eget eller på en andens hoved. Så kan du undgå, at du kommer til at tage for meget eller for lidt ind. Tager du for hyppigt ud, vil din hue blive for stor i omkredsen.
Det kan du gøre med vilje, hvis din hue skal være mere eller mindre baggy. Er det ikke planen, så er det vigtigt at prøve den undervejs i. Tager du ind for få gange, vil din hue blive for lille.
Det er der ikke meget ved, med mindre du har et barn eller en dukke, der kan bruge den. Når du når til cirka midten af hovedet, skal du hækle tre omgange uden udtagninger, herefter begynder du at tage ind på hver anden omgang.
Begynd med at tage ind på hver 10. maske, hækl en omgang uden indtagninger, så tages ind på hver 9. maske og så videre – sådan fortsætter du med at tage ind på hver anden omgang med færre masker imellem. Her er det også vigtigt, at du prøver huen undervejs, så du kan være sikker på, at din pasform bliver, som du forestiller dig den.
Det kræver noget øvelse
Afslutning
Du kan vælge at afslutte med en kant af fastmasker eller bare at lade huen være færdig, når den sidder godt tæt om hovedet. Det er en smagssag. Den skal i hvert fald kunne sidde godt fast på dit hoved.
Hæklet vinterhue - nemt og hurtigt
Find inspiration i denne opskrift og guide til hvordan du nemt og hurtigt kan hækle en vinterhue. https://youtu.be/SA-FpYDyKtU