Udgivet i Fritid

Hækling: Filethækling

Af Kulturnet.dk

Filethækling er en hækledisciplin for den øvede hækler.

Det kræver noget teknik og et godt øje for arbejdet og en god evne til at læse og forstå en opskrift og en tegning.Det er den form for hækling, der bruges til for eksempel duge, lyseduge, dækkeservietter, gardiner og visse former for julepynt.

Det hæklede bliver meget let og luftigt.

Det er oftest hæklet af bomuldsgarn og nogle gange af noget meget tyndt, merceriseret bomuldsgarn.

Denne guide er lavet i samarbejde med haandarbejde.dk

Valg af garn

Som

altid gælder det også for filethækling, at dit valg af garn afhænger af, hvordan det færdige arbejde skal se ud. Som en tommelfingerregel kan man sige, at jo finere og lettere det skal være, desto tyndere og finere garn, skal du bruge til det. Størrelsen på hæklenål og tykkelse på garn skal passe sammen.Skal du hækle en lille lysedug, kan den være mere eller mindre åben i mønsteret. Er den meget lukket, vil en fin almindelig bomuldskvalitet være fin at bruge.

Er den meget åben i mønsteret, vil en tyndere kvalitet være velegnet. En dug kan være rund eller firkantet.En dækkeserviet vil typisk være mere tæt i hæklingen, da det er mest praktisk.

Desuden skal den kunne vaskes tit, så her vil almindeligt bomuldsgarn være mest velegnet.Husk, at din hæklenål skal passe i størrelsen til garnet. I nogle filethæklede arbejder bruges meget tyndt garn og en meget lille hæklenål. Det kræver teknisk kunnen og nogle gode øjne.

Hækle hvad?

Er du ny inden for filethækling, er det en god idé, at du lægger ud med et mindre arbejde, som et stykke julepynt eller en lille lysedug, der ikke er alt for fin.Et lille julehjerte er et udmærket begynderprojekt.

Her kan du hurtigt få et færdigt produkt, der bliver rigtig fint, og du får en lille fornemmelse for, hvad filethækling er.En lille lysedug er også en overskuelig opgave at hækle.Til begge dele kan du med fordel bruge almindeligt 4/8 bomuldsgarn.

Det er okay nemt at arbejde

med.

Følg opskriften til filethækling

Følg

opskriften slavisk. Bliver du ikke færdig i første omgang, så kan du evt. skrive ned, hvor langt du er nået, så du kan genoptage hæklingen på det rigtige sted.

Kommer du ud af opskriften, vil det gå galt. Så gør, hvad du kan for at holde opskriften.For at følge opskriften skal du kunne forstå forkortelser og beskrivelser, og du skal kunne aflæse den tegning, der understøtter dit arbejde. Husk, at du vender dit arbejde for hver række, så du skal være meget opmærksom på, at du skal kunne læse opskriften både i almindelig og i modsat læseretning for at kunne lave filethæklingen rigtig. Hækler du rundt, vender du ikke arbejdet, og du kan følge tegningen umiddelbart.https://youtu.be/PVWhreoPvGE

Filethækling: luftmasker og stangmasker

Grundlæggende

består filethækling af luftmasker og stangmasker.

Med disse to maskeformer kan du ligesom tegne et motiv. Tegningen består af en form for koordinatsystem, hvor felterne enten kan være fyldte eller tomme.

De tomme felter dannes af luftmasker og stangmasker, de fyldte af stangmasker i grupper.Der kan også bruges dobbelte eller flerdobbelte stangmasker for at skabe en særlig effekt.

Hækler du rundt, bliver formerne mere organiske, end hvis du hækler frem og tilbage. I det runde arbejde kan du hækle cirkler og buer – i det firkantede arbejde bliver det, som nævnt, fyldte eller tomme små firkantede felter.Inden for filethækling findes der opskrifter, der er sværere end andre.

Se grundigt på billedet af det færdige arbejde, så du kan vurdere, om det ligger inden for dine hækleevner.

  • Kantning

    Filethæklede værker kan kantes enten lidt simpelt eller meget kunstfærdigt. Uanset hvad, så giver en flot kant en god finish, og det fortjener det store arbejde. Det kan kantes med en tungekant, en picot-kant, en luftmaskekant eller andre former for afsluttende kanter.

    Afstivning

    Nogle filethæklede arbejder har brug for noget stivelse for at holde formen. Det gælder for eksempel hæklede snefnug, som bruges til julepynt. Hvis de skal kunne hænge på et juletræ eller andet, så kommer de bedst til sin ret, hvis de får en omgang stivelse. Der kan stives med en sukkeropløsning, med en særlig stivelsesspray, med flormelis eller med hårlak.Følg vejledningen på nettet, og dine hæklede snefnug, hjerter eller andet julepynt kommer til at holde faconen. Små duge eller lysduge, kurve, lysestager eller andet, der har brug for en meget fast struktur, har også godt af en omgang stivelse. Gentager du stivelsesprocessen, kan du opnå en endnu kraftigere effekt. Pas dog på ikke at overgøre det, så det hæklede kommer til at fremstå alt for tykt i det.Når først du bliver dus med filethækling, vil du nok opdage, at det ikke er så kompliceret endda. Det tager tid. Dels fordi der er tale om tyndt garn, og dels fordi det kræver mange masker og en vis koncentration. Til gengæld er gevinsten ved det flotte resultat det hele værd.

    Lær at hækle en bedstemorfirkant i filethækling

    https://youtu.be/eBFLyPXPVcQ

    Lær at hækle en nederdel i ananasmønster

    https://youtu.be/4r9E1omRMkw

Find det du mangler på kulturnet.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 1.031.955 produkter fra mere end 638 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 1.732.180 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-11-21 09:22:41.

97
Kategorier
3.958
Produkttyper
1.031.955
Produkter
638
Forhandlere
1.732.180
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.