E-bog eller trykt bog – hvad skal man vælge?
Er du til den gode gamle trykte bog? Den med den velkendte knitrende lyd, når du vender en side og som falder i, når du falder i søvn. Den hyggelige papirbog, duftende af tryksværte, som du den efterfølgende aften i ro og mag kan samle op fra natbordet for at fortsætte læsningen. Hvis du ellers kan finde den side, du er kommet til. Alene af den grund foretrækker du måske at ligge i din seng med sengelampen slukket og læse din bog på en e-readers lysende skærm. Når du henslumrer og e-readeren glider ud af din hånd, går den blot ud, fordi du holder op med at swipe.
Næste dag kan den fortælle dig nøjagtigt, hvor du er kommet til, når du sætter dig ind i morgentoget for at læse videre. E-readeren vejer sølle tohundrede gram og du kan have omkring hundrede bøger med dig i håndtasken på den lille gadget. Så skal du på rejse ned gennem Europa med toget eller på fjorten dages ferie til det fjerne Østen, har du stadig biblioteket lige indenfor rækkevidde
Vælg en e-reader og slip for nettets fristelser
Der kan således være mange fordele ved at erhverve sig e-bøger i stedet for de trykte, men det kræver altså, at man tager nogle beslutninger, for en e-bog er ikke bare en e-bog. Vil man læse e-bøger, skal man først og fremmest vælge den rigtige elektroniske enhed. Man kan nemlig læse på en almindelig tablet, eksempelvis en Ipad.
Men man kan også vælge en e-reader, som er skræddersyet til læsning.
En tablet bruger man som bekendt til mange forskellige ting.
Man går på de sociale medier, hører musik og ser youtube videoer. En e-reader bruges kun til læsning.
Den vejer næsten ingenting og er forsynet med en e-ink skærm udformet på en sådan måde, at den er behagelig og blød at læse på gennem længere tid ad gangen. En tablet er forsynet med en LCD skærm, hvis daglyslignende skær risikerer at holde én vågen om natten, fordi hjernen opfatter det blålige lys som dagslys. En e-reader er således en god investering, hvis man læser mange bøger.
På en e-reader kan man ikke surfe på nettet som man kan med en tablet.
Det har den fordel, at man ikke bliver fristet til lige at skulle se, hvad der sker på Youtube og Facebook, som hvis man sad med Ipad'en i hånden. På den måde undgår man alle de forstyrrelser som nettet ellers giver, fordi man har hele verden lige inden for rækkevidde. På e-readeren kan man læse mange forskellige formater fra pdf til e-bogsformater som Epub.
Nogle e-readere er dog begrænset til læsning af et bestemt slags e-bogsformat. Dette gælder fx Kindle fra Amazon.
Valget af læse-gadget afhænger altså af ens vaner og præferencer.
Man kan købe e-bøger enkeltvis over nettet hos boghandlerne. En anden mulighed er at abonnere på en streamingtjeneste, og er man til engelsksproget litteratur er udbuddet nærmest ubegrænset.
Prisen på e-bøger er som regel væsentligt lavere end på de trykte og læser man rigtig meget, kan man vælge at streame bøger ved at købe et abonnement, der giver adgang til tusindvis af bøger mod et månedligt beløb.
E-bøger kan også lånes på biblioteket via ordningen E-reolen.
Der er dog ikke ubegrænset adgang, idet nogle forlag har valgt at træde ud af ordningen. Desværre er det heller ikke muligt at benytte e-readere på E-reolen, fordi kopibeskyttelsen ikke er god nok ved download på e-reader, så låneren er henvist til at benytte en app via en tablet som fx Ipad, hvis man vil downloade bogen
En trykt bog i hånden er bedre end ti på e-readeren
For år tilbage troede man, at papirbogen var på vej ud. Mange forudsagde dens endeligt, men den har vist sig at være mere sejlivet end først antaget. Man kan stadig gå i boghandleren og støve reoler igennem og der bliver trykt flere bøger end nogensinde. Der er åbenlyse fordele ved at læse papirbøger.
Det fysiske nærvær med papirmaterialet ved at bladre i bogen bevirker, at man bedre husker det, man har læst. Det har undersøgelser vist.
Papirbøger kan være en dyr løsning, hvis man læser rigtig meget, men også her er biblioteket en mulighed, hvis man ikke ønsker at eje bogen.
For bogelskere betyder papirbøger, at man kan have dem stående i sin reol. En bogreol eller en bogkasse bidrager til hygge og atmosfære i stuen og som årene går, kan bogsamlingen fortælle en historie om et liv, der er levet, idet man kan gå tilbage til sin bogreol og kigge på bøgerne, se farven og tykkelsen, vælge en bog, tage den ud af reolen og mindes den epoke, hvor man læste den.
Digitale bøger kan ikke det samme. De er abstrakte og uhåndgribelige og de forsvinder igen efter brugen. Og er det virkeligt interessant at få en e-bog i julegave? Der kan nu være noget særligt ved at købe en god gammeldags papirbog og få den signeret af forfatteren
E-bog eller papirbog, hver ting til sin tid
Om du vælger papirbog, e-bog eller en kombination, afhænger af økonomi, mobilitet og sindelag. I nogle perioder kan e-bogen være at foretrække, fordi du rejser meget.
På den anden side kan nogle bøger være rare at eje i fysisk format, fordi du har et særligt forhold til dem eller, fordi du er studerende og gerne vil benytte bøgerne som opslagsværker. Noget helt andet er, at det er som om, at en ny tendens har holdt sit indtog. Et fænomen vi også kender fra musikkens verden, hvor nye vinylbutikker skyder op i takt med at interessen for at samle på vinyler er blevet en trend. Men mens vinylerne stadig kun findes i specialforretninger kan bøger købes i supermarkedet sammen med aftensmaden.
Mulighederne er der.
Du skal bare finde den løsning, der passer dig bedst. God læselyst