Dans – spil på tromme – syng og bliv glad. Det er opskriften på den perfekte fælles oplevelse. Sæt Safri Duo på anlæget, det kunne f.eks være ”played alive”, og find trommerne frem. Det eneste I skal gøre nu, er at danse rundt i stuen og spille sammen med Safri Duo.
Det bliver en fest – det lover jeg. https://www.youtube.com/watch?v=IksRDCMYnn8
Rytmer rytmer rytmer
Alle børn – og jeg mener ALLE børn er glade for rytmer.
Og hvorfor så det ??? Det er et rigtig godt spørgsmål….hvorfor så det ??? Det vil jeg gerne komme med mit bud på. Jeg vil gerne slå et slag på trommen for at der skal mere rytme og pulsleg ind i vores hverdag.
Jeg vil gerne opfordre til at alle vi stive og forsigtige voksne smider hæmningerne på gulvet i et andet rum, og kaster os ud i en for fed rytmeleg sammen med vores børn. Jeg vil gerne forklare hvordan og hvorfor, så du slet ikke kan lade være J
Børn fødes rytmiske.
Forskere mener faktisk at rytmesansen er vores sjette sans. At glæden ved at bevæge vores krop til rytmer ligger helt dybt nedarvet i vores genmateriale. At det er en lige så vigtig del af at være et helt menneske, som de andre sanser er.
Vi kan godt leve uden syn, hørrelse, smag, etc….og vi kan selvfølgelig også leve uden at bevæge os til rytmer. Men hvis vi har muligheden for at gøre det, hvorfor så ikke bare være med ? Hvis nu det er en naturlig del af at være menneske, at bevæge os til rytmer.
At spille rytmer sammen med andre. At være en del af en gruppe der laver rytmer sammen….så lad os da bruge denne naturlige del af mennesket til noget godt
Musik for børn
Hvis du spiller musik for et barn, reagerer det umiddelbart og øjeblikkeligt. Det er næsten lige meget hvilken musik det er, bare der er toner og rytmer af en eller anden slags.
Dødsmetal er måske ikke det optimale valg, men der ud over kan det være klassisk eller rytmisk. Det kan være med eller uden sang.
Det kan være fra en hel anden verdensdel….det er lige meget.
Bare det er musik, så vil barnet være glad og rokke med sin lille krop.
Alle forældre har prøvet at gå forbi en gademusikant, og har set sit barn dreje hovedet 360 grader rundt, bare for at opleve så meget som muligt at musikken. Hvis du er af den slags, som stopper op og lader dit barn danse til musikken, så vil du se et lille barn, der tænder julelys i både egne, men også alle andres øjne, når rokke-dansen går i gang. Vi voksne reagerer lige så øjeblikkeligt på små børn der danser, og synes de er super nuttede, som de små børn reagerer på musikken. Sjovt nok er der bare rigtig mange voksne der ikke vil danse sammen med deres børn, fordi de er bnge for at se dumme ud ??? – hold da op…det handler ikke om alle de andre de kikker på. Det handler om dig og dit barn og jeres fælles musikalske oplevelse. Det kan I tage med jer videre, når dansen er slut.
I kan gentage dansen når I kommer hjem, og I vil have en fælles musikalsk reference, som I ikke har behøvet at sætte ord på. Det er noget jeres kroppe og jeres musiske intelligens har oplevet sammen
Hvis du ikke har trommer
Men hvad så hvis I ikke har nogen trommer, eller hvis I bor i en lejlighed, hvor trommer ikke har det bedste ry…hvad gør I så, når I nu gerne vil spille og danse sammen.
I går ned i den lokale købmandsbutik, og spørger pænt om I må får et par stykker af deres sorte blomsterspande. Dem der står afskårne blomster i. De bliver nemlig bare smidt ud…og det er fortrinlige trommer, der ikke siger så højt som rigtige trommer.
Hvis I vil, kan I dekorere dem flot med farvet papir eller maling, når i kommer hjem. I kan lime garn i flotte farver rundt om, så trommerne bliver farvestrålende, eller I kan bare lade dem være sorte.
Pynten er nemlig kun til pynt. Men nu har i trommer der kan spilles på, og nu skal I i gang med at lave rytmer sammen. Læs evt.
artiklen om børns musikalske sprogøre. Der skriver jeg om hvad rytmer kan gøre for dit barns sproglige udvikling.
MEN – du skal ikke slippe helt for at læse lidt om rytmernes gavnlige effekt på dit barn. Når du spiller musik stimulerer du dit auditive område i hjernen. Det er det område der blandt andet styrker dit sprog.
Når det auditive område bliver aktiveret, så bedres evnen til at kommunikere med andre. Både evnen til selv at udtrykke dig, men også din evne til at aflæse andre.
Hvis du er godt kørende rent kommunikativt, så klarer du dig bedre i sociale sammenhænge, hvilket har stor betydning for den måde du går til livet på, og den måde andre går til dig på. Du har altså et kommunikativt forspring, hvis dit auditive område i hjerne er blevet ”bearbejdet”. Og det bliver det bla.a.
ved at du spiller musik og rytmer. Så flyt fusserne ned til supermarkedet.
Få fat i et par spande eller fem. Sæt musikken i gang, og spil på tromme sammen med dit barn.
Hvis du gør det – hver dag, giver du dit barn den bedste start på livet. Dette indlæg er skrevet af Inger Kiørbye Bertelsen der også arbejder professionelt med børn og musik på nodebook.dk