Hakkebøffer er enormt alsidig, og kan begå sig i mange forskellige retter. Samtidig er de nemme og hurtige at lave, så selv i en lidt travl hverdag, kan man nemt lave en lækker ret uden de helt store armbevægelser. Dog kan man til tider opleve, at ens hakkebøffer bliver tørre eller måske smager mere kogt end stegt, hvilket alle sammen er fejl, der kan rettes op med den rette tilgang. På Gastrofun.dk kan du finde den perfekte opskrift på hakkebøffer.
Den rette forberedelse er vigtig
Man kan ofte have en tendens til at tage det hakket oksekød direkte ud af køleskabet, for så at forme det til bøffer og lægge dem direkte på panden. Det er den første fodfejl folk oftest laver. Hvis man kommer en kold bøf på en gloende hed stegepande, vil væsken i kødet ofte trænge hurtigt ud. Derfor ligger hakkebøfferne og koger i væsken i stedet for at blive stegt. Et godt tip vil være, at man tager kødet ud af køleskabet, og stiller på køkkenbordet 30min. før man skal bruge det. På den måde når kødet at blive lidt varmere, så væsken nemmere holdes inde i kødet.
Et andet problem man kan opleve er, at bøfferne ikke er tilberedt ens, hvilket kan resultere i at nogen af dem er gennemstegt, mens andre stadig er røde. Det skyldes ofte at man ikke har formet bøfferne ensartet. Det er meget nemmere at styre stegningen, hvis bøfferne indeholder den samme mængde kød og den samme tykkelse. En god tommelfingerregel er, at bøfferne oftest bliver bedst, når de ligger mellem 120-140g i størrelse.
Fedtprocenten i kødet har også noget at sige, i forhold til det færdige produkt. Med en fedtprocent på mellem 8-12% kan man tørstege bøfferne uden brug af andet fedtstof. Desuden undgår man at kødet ikke er for magert eller for fedt. Det vigtigste i denne sammenhæng er, at panden er glohed når man kommer bøfferne på.
Det endelige resultat og tilbehør
Som sagt er det vigtigt, at panden er rygende varm, når man kommer bøfferne på. Derfor skal man også være opmærksom på at tilberedningstiden er forholdsvis kort. Det bedste vil være at give dem 5min på den ene side, hvorefter man vender dem, skruer ned for varmen på halv blus, og giver dem 5min mere. På den måde er man sikker på, at stegeskorpen er lige som den skal være, og kødet er tilpas stegt. Undgå at vende bøfferne flere gange, da det er med til at trække saften ud af kødet. På samme måde er det vigtigt, at man lader dem hvile i et par minutter efter stegning, så saften forbliver i kødet, når man skærer i dem.
Der er et hav af muligheder i forhold til tilbehør. Mange ynder at spise dem med kogte kartofler og brun sovs, men de fungerer lige så godt i en burger. Derudover kan de også spises til en frisk og sprød salat, eller med smørstegte kartofler og ens yndlingssauce.