kulturnet logo

Tykt garn – hvornår bruger man det frem for andre garntyper?

Der findes garn i en uendelig masse forskellige varianter. Det kan være i alle farver og alle kvaliteter. Det kan være lavet af rent naturmateriale, det kan være lavet af 100 % kunstmateriale og det kan være en form for blanding af de to slags.

Og endelig kan det produceres i forskellige tykkelser. Hele denne store diversitet giver strikkeren rige muligheder for at vælge netop den type garn, hun ønsker.

Omvendt kan denne overflod af valgmuligheder også give strikkeren en usikkerhed i forhold til netop valget af garn.

 • Regler for garnbrug

  Der

  er ikke nogen faste regler for, hvordan man bruger de enkelte garntyper, men generelt kan man sige, at garnets tykkelse og strikkepindenes tykkelse følger hinanden. Altså tykke pinde til tykt garn og tynde pinde til tyndt garn. Man kan dog vælge at strikke tyndere garn med tykke pinde for at opnå en mere luftig effekt.

  Helt tynde pinde og tykt garn er dog no go. Pindene er simpelthen ikke stærke nok til at arbejde med det helt tykke garn, de vil bøje og ikke være i stand til at strikkes med.

  Hvis man gerne vil have sit strikketøj meget tæt, kan man dog vælge at strikke med pinde, der er lidt tyndere, end det er anbefalet på banderolen.Se her: Find billigt

  garn

  Hvad bruger man tykt garn til?

  Der

  findes garn, som er temmelig tykt. Det vil oftest være for tykt til at lave tøj af, da det strikkede ikke vil være ret bøjeligt.

  Til gengæld er det velegnet til andre ting. Du kan for eksempel strikke en kurv ud af murersnor, tykt sejlgarn eller tykt uldgarn.

  Det kunne også være, at du har planer om at strikke en måtte eller et lille tæppe til at lægge på gulvet. Her er garnet typisk lavet af opstrimlet bomuldsstof for at gøre tæppet vaskbart og meget solidt.

  Til denne opgave skal du bruge nogle tykke og kraftige strikkepinde.

  Du kan også strikke en tyk, tæt, ulden tehætte, der nok skal holde din te varm. Det kan også være tasker, der er strikket af tykt garn.

  Her har du brug for, at tasken har en vis stivhed, så den får en god form.

  En taske eller en pung har brug for at have en stabil facon.

  Du kan også strikke puder eller betræk til en puf ud af tykt garn.

  Kort sagt, til alt, der skal være fast i formen.Der findes strikkepinde helt op til for eksempel størrelse 50.

  Derfor er det muligt at strikke også med helt tykke typer garn eller med garn, der er lagt dobbelt. Fælles for de nævnte eksempler er, at det strikkede bliver meget bastant i sin form.

  Det er en fordel, hvis du vil lave noget, der ikke skal være så bøjeligt, og som skal kunne holde

  faconen.

  Ny form for strik

  Der

  er også opstået en ny form for strik, nemlig armstrik. Ikke, at selve strikningen er anderledes.

  Man strikker, som man altid har gjort.

  Du bruger bare dine arme i stedet for strikkepinde. Fordelen ved at bruge armene i stedet for pinde er, at du ikke behøver at anskaffe disse tykke pinde – og så selvfølgelig, at du har dem lige ved hånden. Derudover er det ret sjovt.Ulempen ved denne form for strik er, at det, du strikker ikke kan blive så bredt, da du jo har begrænset plads på armene.

  Det kan dog alligevel blive til en vis bredde, hvis maskerne sidder tæt. Og så har du en virkelig god undskyldning for ikke at kunne gøre andet end at strikke, indtil dit strikketøj er færdigt, for du kan jo ikke bare lægge det fra dig. Til armstrikning bruger du ikke dette hårde, tykke garn.

  Det ville være alt for ufleksibelt. Her bruges noget tykt, men blødt garn. Det, du strikker af dette garn, bliver blødt og luftigt og med nogle meget store masker.

  Det er velegnet til for eksempel et hyggetæppe. Det kan også bruges til et sengetæppe.

  Skal det være til en dobbeltseng, må du strikke to stykker, som du syr sammen for at få den rette bredde.Se også: lær strikke

  afslutning

  Gode striksager med tykt garn

  Der

  findes altså flere gode striksager, som du kan producere med tykt garn. Som altid er det også her vigtigt, at du vælger garnet ud fra, hvad det skal bruges til. Strikker du brugsgenstande, der skal være faste i formen og kunne holde til et brug, er du nødt til at bruge garn af en vis tykkelse.

  Her vil garn af en tyndere kvalitet simpelthen ikke kunne anvendes. Strikker du med armene, er det også helt nødvendigt at bruge noget garn, der matcher dine armes tykkelse. At bruge tyndere garn her ville heller ikke gå.Se det færdige resultat for dig, når du vælger garn.

  Skal dit produkt være tykt, så skal dit garn også være det. Skal det være blødt eller fast, så skal dit garn være det samme.

 • Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

  Hattehylde

  Hattehylde

  Hvis du leder efter Hattehylder behøver du ikke lede længere. Kulturnet.dk er nemlig lavet for at hjælpe dig til at gøre det helt rigtige køb.

  Xylofon

  Xylofon

  Velkommen til – vores mission her på Kulturnet.dk er at gøre dit køb så gnidningsfrit som muligt. Derfor har vi samlet Xylofoner fra adskillige af

  Vitamix Blender

  Vitamix Blender

  Som du kan se nedenfor er der mange Vitamix blendere at vælge imellem, og at finde den helt rigtige er ikke sådan lige til. Derfor

  Bænk

  Bænk

  Vi har startet Kulturnet.dk så vi kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige Bænk. Frem for at skulle finde produkterne på forskellige shops

  Billigt hotel i Madrid

  Billigt hotel i Madrid

  Artiklen er lavet i samarbejde med Rejsetilbud.dk – besøg rejsetilbud.dk og se aktuelle tilbud på billige hoteller i Madrid. Madrid er en fantastisk by at

  Rundt Sofabord

  Rundt Sofabord

  Er du også træt af at skulle besøge forhandlere én efter én og sammenligne tilbud og priser? Så er det godt du er havnet på

  Klædeskab

  Klædeskab

  Er du også træt af at skulle besøge internetbutikker én efter én og sammenligne priser og tilbud? Så er det godt du er havnet på

  Holmegaard Lamper

  Holmegaard Lamper

  Vi har åbnet Kulturnet.dk så vi kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige Holmegaard lampe. Frem for selv at skulle finde priserne på