kulturnet logo

Eiffeltårnet

Eiffeltårnet er et 324 meter højt jernstolstårn i Paris. Det er placeret i det 7. arrondissement i den nordvestlige ende af Champ de Mars (Mars-feltet), tæt på bredden af ​​Seinen.

Bygningen blev opført mellem 1887 og 1889 og blev opført som en monumental indgangsportal og observationstårn til verdensmessen for at mindes 100-årsdagen for den franske revolution.

Opkaldt efter bygherren Gustave Eiffel og på bygningstidspunktet var stadig 312 meter høje tårn fra dens konstruktion indtil færdiggørelsen af ​​Chrysler Building i 1930 i New York, den højeste struktur i verden.

Med udsendelsen af ​​det første offentlige radioprogram i Europa i 1921 og det første franske tv-program i 1935, bidrog bygningen som et radiotårn til radio- og tv-historie. Tv-tårnet er det vigtigste transmissionssystem i hovedstadsområdet i Paris og huser som tårnrestaurant den Michelin-stjernede restaurant Le Jules Verne.

Som den højeste bygning i Paris former den stadig bybilledet indtil i dag og er et af de mest besøgte vartegn i verden med omkring syv millioner betalende besøgende om året.

Tårnet er et af de mest berømte ikoner for arkitektur og teknik. Eiffeltårnet er modellen til mange efterligningsbygninger og er vidt brugt i kunst og kultur i forbindelse med Paris og Frankrig. Han betragtes som et nationalt symbol på franskmennene og blev et globalt ikon for modernitet.

Siden 1964 er Eiffeltårnet blevet opført som en monumenthistorik, og i 1986 inkluderede American Society of Civil Engineers bygningen på listen over historiske milepæle inden for byggeri

Baggrunden for Eiffeltårnet

Med de tekniske muligheder for industrialisering kom ideer til at bygge høje bygninger. Især tårnbygninger afspejlede datidens tidsånd.

Allerede i 1833 foreslog engelskmanden Richard Trevithick at bygge en 1000 fod (304,80 meter) høj støbejernsøjle med en diameter på 30 meter ved basen og 3,60 meter øverst, understøttet af 1000 søjler.

Trevithick døde dog kort efter offentliggørelse af sine planer. De amerikanske ingeniører Thomas Curtis Clarke (1848-1901) og David Reeves tog idéen op og ville bygge et sådant tårn (Centennial Tower) til verdensmessen 1876 i Philadelphia.

Konstruktionen tilvejebragte et cylindrisk jernrør med en diameter på 9 meter som en kerne, som skulle stives med stålkabler.

Projektet blev ikke realiseret. I henhold til den nuværende viden ville denne struktur være blevet offer for vindvibrationer. I 1881 vendte den franske ingeniør Amédée Sébillot tilbage fra en amerikansk tur med ideen om at belyse hele Paris by med et fyrtårn i et ‘soltårn’. Efter at den franske regering annoncerede i 1884, planen for verdensudstillingen for året 1889, lavede han sammen med bygherren af ​​Palais du Trocadéro, Jules Bourdais, tilsvarende planer.

Designet, der mindede om en romantiseret genopbygning af det legendariske fyrtårn i Pharos med mange udsmykninger, mødtes med store forbehold og blev drøftet offentligt indtil den officielle planlægningskonkurrence i maj 1886. På grund af den manglende tekniske gennemførlighed forblev både det amerikanske århundrede tårn og soltårnet urealiseret

Modtagelse i arkitekturen – Tårnbølgen udløst af Eiffeltårnet

Opførelsen af ​​Eiffeltårnet bragte byen en betydelig stigning i prestige og udløste en verdensomspændende tårnbølge. Mange andre byer, i de tidlige dage, især i Storbritanniens store kolonimagt, forsøgte at efterligne projektet. Blandt de første kopier er bygget i årene 1891 til 1894 158,1 meter høje Blackpool Tower i den engelske badeby Blackpool.

På trods af dets stærke låntagning fra Eiffeltårnet har dette tårn været arkitektonisk vellykket og er inkluderet på listen over klasse I historisk klassifikation.

Tårnet består af et stort basishus i victoriansk stil i flere etager og er hjemsted for en række attraktioner, herunder et berømt cirkus. Blackpool Tower er blevet genoprettet i de senere år og er fortsat en turistattraktion i det nordvestlige England. Mindre succes blev bygget på et lignende koncept New Brighton Tower (byggeriet begyndte i 1896); det måtte fjernes i 1920’erne, fordi stålnetkonstruktionen var faldet ned. Også dette 172,8 meter høje tårn havde et basehus med et varieret fritidstilbud, blandt andet var der den største balsal i Storbritannien.

Begge tårne ​​var efter deres opførelse i begge tilfælde de højeste bygninger i landet. Også den britiske hovedstad London skrev 1890 et ambitiøst tårnbyggeri-projekt. Projektforslagene leverede ståltårne ​​mellem 300 og 456 meter i højden. Et år senere begyndte opførelsen af ​​Watkins Tower, som forventedes at være 358 meter, 50 meter højere end Eiffeltårnet.

Initiativtageren til projektet, Sir Edward Watkin, forsøgte oprindeligt at rekruttere Gustave Eiffel som designer; Franskmanden nægtede af patriotiske grunde. Da projektet løb tør for økonomiske ressourcer, hvor det kun var et stubstårn på 47 meter tilbage, blev tårnet revet i 1907.

Andre tårnprojekter var også moderat vellykkede.

Tårnet i Douglas, hovedstaden på Isle of Man, måtte være færdig, kort efter, at fundamenterne var blevet installeret i oktober 1890. Det 70 meter høje pyramideformede tårn i badebyen Morecambe, en bygning, der var arkitektonisk forskellig fra Eiffeltårnet, blev revet til fordel for ammunitionsproduktion i begyndelsen af ​​første verdenskrig. Også i Tyskland var der nogle eventyrlige projektforslag til at overgå Eiffeltårnet.

I 1913 blev et tvivlsomt design af Rhintårnet – i dag TV-tårnet i Düsseldorf bærer navnet Rheinturm – præsenteret, et 500 meter højt stålstammetårn med en stilistisk stærk appel til Eiffeltårnet. Projektet blev aldrig implementeret

Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

Ankerarmbånd

Ankerarmbånd

Velkommen til – vores mission her på Kulturnet.dk er at gøre dit køb så nemt som muligt. Derfor har vi samlet Ankerarmbånd fra mange sikre

Klarinet

Klarinet

Velkommen til Kulturnet.dk. Her på siden elsker vi Klarinetter, og derfor vil vi gerne hjælpe dig til at finde den helt rigtige Klarinet. Som du

Skohylde

Skohylde

Er du også træt af at skulle besøge onlinebutikker én efter én og sammenligne tilbud? Så er det godt du er havnet på Kulturnet.dk. Her

Spisebord

Spisebord

Vi har åbnet Kulturnet.dk så vi kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige Spisebord. Frem for selv at skulle surfe rundt på forskellige

Braun Stavblender

Braun Stavblender

Velkommen til Kulturnet.dk. Her på siden elsker vi Braun stavblendere, og derfor vil vi gerne hjælpe dig til at finde den helt rigtige Braun stavblender.

Julie Sandlau Øreringe

Julie Sandlau Øreringe

Er du også træt af at skulle besøge forhandlere én efter én og sammenligne tilbud? Så er det godt du er havnet på Kulturnet.dk. Her

Digitalisering ændrer liberale erhverv

Digitalisering ændrer liberale erhverv

De liberale erhverv har de seneste år stået over for store ændringer grundet teknologisk udvikling. Rigtig mange brancher er blevet disruptet, hvilket betyder, at en

Restauranter i Rom

Restauranter i Rom

Artiklen er lavet i samarbejde med Rejsetilbud.dk. Se en udvidet guide til restauranter i Rom her. Besøg også Rejsetilbud.dk’s side om Rom. Man kan ikke sige

9 tips til din næste ferie

Sponsoreret indhold: Er du en af de personer, som har ekstra svært ved at tage stilling til, hvad den kommende ferie skal bruges på? Ligger

Saftpresser

Saftpresser

Hvis du leder efter Saftpresser behøver du ikke lede længere. Kulturnet.dk er nemlig grundlagt for at hjælpe dig til at gøre det helt rigtige køb.