kulturnet logo

Dit barns rytmiske krop

Dans – spil på tromme – syng og bliv glad. Det er opskriften på den perfekte fælles oplevelse. Sæt Safri Duo på anlæget, det kunne f.eks være ”played alive”, og find trommerne frem. Det eneste I skal gøre nu, er at danse rundt i stuen og spille sammen med Safri Duo.

Det bliver en fest – det lover jeg. https://www.youtube.com/watch?v=IksRDCMYnn8

Rytmer rytmer rytmer

Alle børn – og jeg mener ALLE børn er glade for rytmer.

Og hvorfor så det ??? Det er et rigtig godt spørgsmål….hvorfor så det ??? Det vil jeg gerne komme med mit bud på. Jeg vil gerne slå et slag på trommen for at der skal mere rytme og pulsleg ind i vores hverdag.

Jeg vil gerne opfordre til at alle vi stive og forsigtige voksne smider hæmningerne på gulvet i et andet rum, og kaster os ud i en for fed rytmeleg sammen med vores børn. Jeg vil gerne forklare hvordan og hvorfor, så du slet ikke kan lade være J

Børn fødes rytmiske.

Forskere mener faktisk at rytmesansen er vores sjette sans. At glæden ved at bevæge vores krop til rytmer ligger helt dybt nedarvet i vores genmateriale. At det er en lige så vigtig del af at være et helt menneske, som de andre sanser er.

Vi kan godt leve uden syn, hørrelse, smag, etc….og vi kan selvfølgelig også leve uden at bevæge os til rytmer. Men hvis vi har muligheden for at gøre det, hvorfor så ikke bare være med ? Hvis nu det er en naturlig del af at være menneske, at bevæge os til rytmer.

At spille rytmer sammen med andre. At være en del af en gruppe der laver rytmer sammen….så lad os da bruge denne naturlige del af mennesket til noget godt

Musik for børn

Hvis du spiller musik for et barn, reagerer det umiddelbart og øjeblikkeligt. Det er næsten lige meget hvilken musik det er, bare der er toner og rytmer af en eller anden slags.

Dødsmetal er måske ikke det optimale valg, men der ud over kan det være klassisk eller rytmisk. Det kan være med eller uden sang.

Det kan være fra en hel anden verdensdel….det er lige meget.

Bare det er musik, så vil barnet være glad og rokke med sin lille krop.

Alle forældre har prøvet at gå forbi en gademusikant, og har set sit barn dreje hovedet 360 grader rundt, bare for at opleve så meget som muligt at musikken. Hvis du er af den slags, som stopper op og lader dit barn danse til musikken, så vil du se et lille barn, der tænder julelys i både egne, men også alle andres øjne, når rokke-dansen går i gang. Vi voksne reagerer lige så øjeblikkeligt på små børn der danser, og synes de er super nuttede, som de små børn reagerer på musikken. Sjovt nok er der bare rigtig mange voksne der ikke vil danse sammen med deres børn, fordi de er bnge for at se dumme ud ??? – hold da op…det handler ikke om alle de andre de kikker på. Det handler om dig og dit barn og jeres fælles musikalske oplevelse. Det kan I tage med jer videre, når dansen er slut.

I kan gentage dansen når I kommer hjem, og I vil have en fælles musikalsk reference, som I ikke har behøvet at sætte ord på. Det er noget jeres kroppe og jeres musiske intelligens har oplevet sammen

Hvis du ikke har trommer

Men hvad så hvis I ikke har nogen trommer, eller hvis I bor i en lejlighed, hvor trommer ikke har det bedste ry…hvad gør I så, når I nu gerne vil spille og danse sammen.

I går ned i den lokale købmandsbutik, og spørger pænt om I må får et par stykker af deres sorte blomsterspande. Dem der står afskårne blomster i. De bliver nemlig bare smidt ud…og det er fortrinlige trommer, der ikke siger så højt som rigtige trommer.

Hvis I vil, kan I dekorere dem flot med farvet papir eller maling, når i kommer hjem. I kan lime garn i flotte farver rundt om, så trommerne bliver farvestrålende, eller I kan bare lade dem være sorte.

Pynten er nemlig kun til pynt. Men nu har i trommer der kan spilles på, og nu skal I i gang med at lave rytmer sammen. Læs evt.

artiklen om børns musikalske sprogøre. Der skriver jeg om hvad rytmer kan gøre for dit barns sproglige udvikling.

MEN – du skal ikke slippe helt for at læse lidt om rytmernes gavnlige effekt på dit barn. Når du spiller musik stimulerer du dit auditive område i hjernen. Det er det område der blandt andet styrker dit sprog.

Når det auditive område bliver aktiveret, så bedres evnen til at kommunikere med andre. Både evnen til selv at udtrykke dig, men også din evne til at aflæse andre.

Hvis du er godt kørende rent kommunikativt, så klarer du dig bedre i sociale sammenhænge, hvilket har stor betydning for den måde du går til livet på, og den måde andre går til dig på. Du har altså et kommunikativt forspring, hvis dit auditive område i hjerne er blevet ”bearbejdet”. Og det bliver det bla.a.

ved at du spiller musik og rytmer. Så flyt fusserne ned til supermarkedet.

Få fat i et par spande eller fem. Sæt musikken i gang, og spil på tromme sammen med dit barn.

Hvis du gør det – hver dag, giver du dit barn den bedste start på livet. Dette indlæg er skrevet af Inger Kiørbye Bertelsen der også arbejder professionelt med børn og musik på nodebook.dk

Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

Oplevelsesgaver

Oplevelsesgaver

Det er nemt at forstå hvorfor oplevelsesgaver er et hit. Det kan være svært at blive ved med at finde på, når der skal gives

Dagmarkors Guld

Dagmarkors Guld

Vi har grundlagt Kulturnet.dk for at hjælpe dig med at finde det helt rigtige Dagmarkors guld. Frem for selv at skulle klikke rundt på forskellige

Topmadras 180X210

Topmadras 180X210

Hvis du leder efter Topmadrasser 180×210 behøver du ikke lede længere. Kulturnet.dk er nemlig åbnet for at hjælpe dig til at gøre det helt rigtige

Spisebord Med Udtræk

Spisebord Med Udtræk

Som du kan se nedenfor er der mange Spiseborde med udtræk at vælge imellem, og at finde den helt rigtige er ikke sådan lige til.

Trommesæt

Trommesæt

Hvis du leder efter Trommesæt behøver du ikke lede længere. Kulturnet.dk er nemlig lavet for at hjælpe dig til at gøre det helt rigtige køb.

Sovesofa

Sovesofa

Er du også træt af at skulle besøge internetbutikker én efter én og sammenligne priser? Så er det godt du er havnet på Kulturnet.dk. Her

Sengegavl

Sengegavl

Hvis du leder efter Sengegavle behøver du ikke lede længere. Kulturnet.dk er nemlig lavet for at hjælpe dig til at gøre det helt rigtige køb.

Boxmadras 90X200

Boxmadras 90X200

Som du kan se nedenfor er der mange Boxmadrasser 90×200 at vælge imellem, og at finde den helt rigtige kan godt være lidt af en